Umeå universitet digitaliserar på begäran
Fast skyddet består väsentligen av en flagga i pdf-filen som säger att utskrifter inte är tillåtna och är ingen kryptering eller liknande. Det finns många program (t.ex. ghostscript) som ignorerar flaggan och kan användas för att helt ta bort sådana begränsningar (programmet pdftodjvu på min ubuntumaskin konverterar exempelvis utan problem de pdf-filer jag laddad ned från Umeå till oskyddade djvu-filer). Därmed finns det inget tekniskt hinder mot att använda sådana pdf-filer (men om det finns juridiska hinder låter jag vara osagt).
Att aktivt kringgå kopieringsskydd anser jag inte vara något alternativ...
Åtminstone inte innan man kommunicerat med UUB om synen på återpublicering.
Har någon skrivit till Umeå och frågat varför PDF:erna är skyddade? Annars kan jag göra det.
Jag drog iväg en förfrågan till projektsamordnaren Christer Karlsson i slutet av förra veckan, men ännu inte fått något svar. (Kanske borde jag har mailat någon annan i och med att chefer brukar vara upptagna människor.)
Nu har jag fått svar från Christer. Han skriver:
- Vid beställning av en bok med EOD-tjänsten förbinder sig beställaren att beställningen är för privat, icke-kommersiellt bruk. Den levererade pdf-filen är utskrivbar och utgör en fullständig digital kopia av inlagan av den skannade boken, med tillägget att systemet automatgenererar ett omslag med EOD-symbolen och namnet på det bibliotek som skannat boken samt tillfogar en informationssida närmast efter omslaget om EOD-tjänsten. Är boken ocr-skannad kan dessutom texten klippas ur och överföras till t. ex. ett ordbehandlingsprogram. Det här ger stora friheter för beställaren. Vidareförsäljning är inte tillåten - inte heller gångbar tror jag; en poäng med systemet är att det är den första beställaren som betalar för skanningen, efter en tid (ca en månad) publiceras pdf-filerna fritt på respektive biblioteks digitala bibliotek (hemsidor). Det avser även vi att göra med våra beställningar.
Jag har skickat en uppföljningsfråga om vad han exakt menar med "publiceras pdf-filerna fritt", så förhoppningsvis vet vi om några dagar om vi kan använda skannade böcker från Umeå här på ws.
Det låter som CC-BY-NC i mina öron, vilket inte är kompatibelt med våra licenser. Det skulle betyda att pdf-erna är skyddade i 50 år, likt en fotografisk bild. Tragiskt!
Kanske dags för wmse: att försöka få dem på andra tankar!
UUB säljer alltså scanningen och bara till dem som lovar att texterna inte ska användas kommersiellt. Bra. Wikisource är inte kommersiellt. Jaha, wikisource kan alltså förses med OCR-tolkade texter också. Tack så mycket. Det är väldigt många människor som är fattiga och behöver enkel och billig tillgång till historiskt värdefulla texter/källor. Skönt att universitetsbiblioteken och allmänna bibliotek inte stänger dörrarna för de som längtar efter att få läsa åtminstone de äldre texterna. (Skattebetalarna har betalat många kronor många gånger om för denna allmänhetens tillgång till sin egen historia.)
Tack till Simsalabim för att du frågade om detta. Jag har tagit upp frågan på sändlistan BIBLIST, där både Christer och 2500 andra svenska bibliotekarier är medlemmar. Förhoppningsvis ändrar Umeå sitt fåniga beslut.