Wikisource:Ny sida

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Metoder[redigera]

För att skriva in en ny text, kan man göra på flera olika sätt:

Metod 1[redigera]

Det enklaste sättet är att använda sökfunktionen som finns på alla sidor. Om textens titel inte redan finns, får du en länk till att skapa en ny sida för den titeln. Om du misstänker att texten kan finnas under en annan titel, kan det vara en poäng att utnyttja den lokala Google-sökningen.

Metod 2[redigera]

Skriv in den nya textens titel direkt i adressfältet på din webbläsare. För att till exempel skapa en text Ett dockhem skriv http://sv.Wikisource.org/wiki/Ett dockhem i adressfältet. Fortsätt som i metod 1.

Webbläsare på Mac OS 8-9 klarar dock inte riktigt detta, såvida man inte ersätter å, ä ö med teckenkoderna %C5, %E4, %F6 (%C5, %C4, %D6 för versaler). D.v.s. http://sv.Wikisource.org/wiki/H%f6rapparat

Metod 3[redigera]

Gå till Wikisource:Sandlådan och skriv dit din titel för att få en röd länk, som du kan klicka på för att skapa din sida.

  1. Klicka på fliken "Redigera denna sida".
  2. Skriv in ditt ord omgivet av två hakparentester på varje sida, så här: [[ditt ord]].
  3. Spara sedan sidan.
  4. Tryck sedan på den röda länken och skriv artikeln.

Metod 4[redigera]

Du kan leta reda på en sida där en länk till din nya text skulle kunna passa, som författarens sida, och stoppa in en ny länk där på det sätt som beskrivs ovan. Då blir den dessutom lätt att hitta för andra intresserade.