Hoppa till innehållet

Wikisource:Sökning

Från Wikisource, det fria biblioteket.

Wikisources sökfunktion

[redigera]

Wikisources egen sökfunktion återfinns i rutan "Sök" i den vänstra kolumnen. Om du skriver in ett sökord, som Skattkammarön, i rutan och trycker på knappen "Gå till", så kommer du att hamna direkt på texten Skattkammarön. Om du i stället trycker på knappen "Sök", så kommer du att få en lista på alla texter som innehåller ordet Skattkammarön, med de mest relevanta träffarna längst upp.

På sidan med sökresultat finns det även möjlighet att välja vilka namnrymder du vill söka i. Om du bara vill söka bland artiklarna så behöver du inte bry dig om detta. Är du inloggad kan du ändra vilka namnrymder som sökfunktionen söker i då du inte angivit något, så går du till inställningar och sedan "Sökresultat".

Att begränsa sökresultat

[redigera]

"Och"-sökning: Då du skriver in flera sökord, så kommer sökfunktionen att söka efter alla sidor som innehåller något av sökorden. Om du till exempel söker på stilla natt, så kommer alla texter som innehåller antingen stilla eller natt. Om du endast vill hitta texter som innehåller båda orden, så kan du sätta ett plustecken framför orden:

+stilla +natt

Fraser: Om du endast vill leta efter texter där stilla natt förekommer som en fras, så kan du citationstecken runt frasen:

"stilla natt"

Exklusion: Om du vill söka efter texter som innehåller ordet stilla, men inte ordet natt, så använder du minustecken:

stilla -natt

Stora och små bokstäver

[redigera]

Wikisources sökfunktion skiljer inte mellan stora och små bokstäver; en sökning efter Stilla Natt ger samma resultat som en sökning efter stilla natt, eller för den delen, sTiLlA NAtt.

I "Gå till"-funktionen spelar det däremot roll. Funktionen kommer att göra sitt bästa för att hitta rätt artikel, och omdirigeringar kan också hjälpa till. Om "Gå till" inte kan hitta en enskild text med det angivna namnet så utför den en sökning.