Wikisource:Sidor som bör raderas

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till: navigering, sök

På den här sidan kan man anmäla sidor som bör raderas.

Orsaker till radering kan vara att sidor är brott mot upphovsrätten eller de bara är klotter. Det kan också finnas andra anledningar till att en text inte hör hemma på Wikisource (se Wikisource:Vad Wikisource är under rubrikerna Vad ska finnas här? och Vad får inte finnas här?).

I Kategori:Raderingar samlas sidor som använder Mall:Radera.

Äldre åtgärdade anmälningar finns i Wikisource:Sidor som bör raderas/Arkiv.

Anmälda texter[redigera]

Sidor i författarnamnrymden[redigera]

Jag tar upp det här för att jag inte ska slösa energi på att skapa Wikidata-objekt för sidor som ändå riskerar raderas. Jag tror mig minnas att jag sett några sidor i Författarnamnrymden har raderats med hänvisning till att vi inte har några verk av personen ifråga, eller om det var för att det inte inom rimlig tid skulle dyka upp några sådana verk. Vilka kriterier ska vi har för att behålla en Författar-sida? -- Lavallen (diskussion) 24 februari 2014 kl. 08.36 (CET)

Som referens var det Författare:Lewi Pethrus, Författare:A.A. Milne och Författare:Bert Karlsson som raderades i januari.
Wikisource har knappast någon möjlighet att vara en heltäckande bibliografisk databas. I princip anser jag att författarnamnrymden ska innehålla fysiska personer med minst ett verk på Wikisource, existerande eller planerat. Om det finns fria verk av författaren kan undantag kan göras om han/hon behandlas i ett annat verk eller om bibliografin är mer komplett än i författarens Wikipediaartikel.
Till exempel tycker jag att sidor som Författare:Bo Bergman, Författare:Doris N. Rendell, Författare:Liikavaara-Frans, Författare:Jonathan Swift, samt Författare:Karl Marx kan diskuteras om de ger något mervärde så att de bör behållas.--Thurs (diskussion) 24 februari 2014 kl. 14.32 (CET)
Ett exempel jag stötte på nu direkt: Författare:Elis Fredrik Leopold Brusewitz. - Lavallen (diskussion) 25 februari 2014 kl. 15.19 (CET)
Jag ser inte det som någon självklar radering: Det finns fria verk, basfakta finns (årtal, yrke, bild, (inkomplett) bibliografi) samt artikel saknas på Wikipedia. Dessutom antar jag att Simsalabim i alla fall planerat att lägga in verket även om det hittills inte blivit något av med det.--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 16.49 (CET)
Tyvärr har jag inte kunnat vara särskilt aktiv på senare tid. Jag har skannat Hindenburg-verket så jag skulle kunna lägga upp det, även om jag inte kan lova att jag kan korrläsa det de närmaste månaderna. -- Simsalabim (diskussion) 26 februari 2014 kl. 09.13 (CET)
Jag kan inte se att det skulle utgöra något problem att det inte blir korrläst på en gång. Lägg gärna upp verket när du har möjlighet till det.--Thurs (diskussion) 27 februari 2014 kl. 14.18 (CET)
Nu finns verket på plats. Som sagt kan det dröja lite innan jag hinner jobba på det, så om någon känner sig lockad att korrläsa så är det bara att köra igång. -- Simsalabim (diskussion) 2 mars 2014 kl. 10.37 (CET)
Tack, det kan nog finnas ett intresse för det verket i år.--Thurs (diskussion) 2 mars 2014 kl. 12.00 (CET)
Jag har en fantasi om att just vår författarnamnrymd skulle vi kunna hämta mycket från Wikidata. Tex har det blivit uppenbart att våra externa länkar till Wikipedia länkat ut i det blå efter fantasifulla artikelflyttar på WP. Man skulle så snart fas 2 aktiverats kunna fixa automatisk ändring av länkarna om en sida läggs till eller flyttas på WP. Dessutom om det saknas artikel på svenska, kunna länka till andra språk som ofta är läsliga för de som kan svenska. (Om det nu är önskvärt, dvs.)
I vilken grad det går att fixa en bibliografilista vill jag låta vara osagt, men förutsättningar finns längre fram. -- Lavallen (diskussion) 25 februari 2014 kl. 15.11 (CET)
Att andra Wikisource-upplagor och eventuellt senare Wikipedia-artiklar automatiskt skulle börja att länka till innehållslösa författarsidor var snarare en anledning till att jag började titta på denna namnrymd.--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 16.49 (CET)
Ett gott skäl, så gott som något. Jag har provat att sätta ihop Modul:Wikipedialänk-författare som längre fram ska kunna klara att ersätta mallen "Wikipedialänk" i Författarnamnrymden. Lägger man in den överallt, även i sidor som inte har en Wikipediaartikel, kommer sidan att uppdateras automatiskt när det kommer en sådan. Jag har även gjort så att den ska gå till enwp och nowp om det inte finns något på svwp. Den sistnämnda funktionen går att bygga ut eller skippa. -- Lavallen (diskussion) 25 februari 2014 kl. 17.49 (CET)
Och lägligt har wikibase client aktiverats här. Det gör det möjligt att testa. Se Författare:Hans Henrik Hallbäck. Lägga in parsern direkt hade jag inte tänkt, men som test... -- Lavallen (diskussion) 25 februari 2014 kl. 21.07 (CET)
Det ser ut att fungera bra.--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 22.17 (CET)
Författare som saknar eller inte är länkade till rätt dataobjekt och som saknar verk eller påbörjade verk på Wikisource
Författare:Elis Fredrik Leopold Brusewitz
Författare:G. H. Corben
 • Radera, saknar livsdata, enda kända verket publicerad på svenska 1929 = fritt tidigast 2025--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 22.17 (CET)
  Sidan på WP tror jag blev raderad då det inte ens gick att könsbestämma G.H. -- Lavallen (diskussion) 26 februari 2014 kl. 07.28 (CET)
Författare:Johan R. Johansson
 • Tveksam, död 1954 fri 2025 har livsdata, finns ej på Wikipedia--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 22.17 (CET)
Författare:Peter Linck
 • Radera, död 2004, fri 2075 finns på Wikpedia--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 22.17 (CET)
Författare:Reinhold Gustaf Modée
 • Behåll, fri sedan länge, länkas till från en text--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 22.17 (CET)
Författare:Artur Skrede
 • Radera, okänt dödsdatum, endast tonsättare till enda kända verket, översättaren död 1968, finns på Wikpedia.--Thurs (diskussion) 25 februari 2014 kl. 22.17 (CET)
  Och vi har inga noter här... -- Lavallen (diskussion) 27 februari 2014 kl. 16.43 (CET)
  Det är inte särskilt vanligt i alla fall. Dessutom dog han enligt den här bloggen 1975 så det kommer att dröja mycket länge (2046) innan vi kan ha med några verk av honom.--Thurs (diskussion) 2 mars 2014 kl. 14.00 (CET)
Jag har nu raderat Författare:G. H. Corben, Författare:Peter Linck och Författare:Artur Skrede enligt ovan. Övriga kan vara kvar tills vidare för min del.--Thurs (diskussion) 7 mars 2014 kl. 12.45 (CET)