Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/39

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Taken på de mesta bondegårdar voro av halm och de även på själva kölnorna, varav man ser, att vådelden mindre raskar, än han hade orsak till.

Arkitekturen vid Brunnatorp visade oss fattigmans lägenhet; ty på taket, i stället för näver hade folket betjänt sig av mosa och däruppå lagt tre varv torv på sätt som ett spånlagt tak, vilket hölt huset regn- och droppfritt. Dessutom hade man i stället för skorsten betjänt sig av en tom sillfjärding. Således är den mindre rädd för vådeld, som mindre äger, et cantat vacuus coram latrone viator.

Svinsvingelen Fl. 90, begynte flyta med bladerna på bäckarna.

Litslena, kvart. 6. Natten kom på. Vi skyndade oss till Eka, dit vi ankommo kl. 3 om morgonen.


April 30, Söndag

Eka är en sätesgård friherren Oxenstierna tillhörig, belägen jämte en vik av Mälaren på dess västra sida, omgiven med låga ängar och försedd med artiga trädgårdar, uti vilka vår följeslagare herr baron Eric Oxenstierna inbragt en stor hop rara och utländska växter, som icke på många ställen i Sverige finnas.

Blommornavårfrudaglöken Fl. 270 och på fålefötterna Fl. 680 visade sig i dag för första gången i år.

Vägen åt Enköping påminte oss den stora förmån vårt rike äger av jämna landsvägar, där man kan färdas säker utan att frukta för skeppsbrott vart ögnableck; sannerligen en förmån, som ej har sin like i Europa, ty utomlands äro landsvägarna merendels antingen stenlagde och knaggluge eller ock uppkörde med djupa hjulspår.

Runstenen i Fålsberga och Valby socken sudväst om gården var stor och vackert ritad.


33