Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/697

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
287
Kung. Maj:ts proposition nr 80.

förpliktelse, såsom vid avtalsstridig strejk eller underlåtenhet att fullgöra avtalad leverans. De som vore underkastade ämbetsansvar ådroge sig emellertid naturligtvis ansvar enligt 25 kap. genom underlåtenhet att fullgöra sin tjänstgöring. Förbehållet för undanhållande av arbetskraft avsåge endast den rena passiviteten och föranledande därtill genom uppmaning och således på övertygelsens väg. Att genom våldsamma eller svikliga medel hindra andra från att arbeta kunde däremot falla under paragrafen.


I fråga om denna paragraf i förslaget har justitiekanslersämbetet, med anledning av vad kommittén i motiven uttalat om att de först i paragrafen nämnda båda grupperna av sabotageobjekt skyddades även om de vore belägna utom Sverige, uttalat att det vid en läsning av lagtexten i och för sig torde ligga närmast till hands att tänka på svenska anläggningar och svensk allmänhet. En sådan uppfattning syntes ock få stöd av den omedelbara fortsättningen av den föreslagna texten, varest talades om egendom med avsevärd betydelse för rikets försvar, folkhushållning och rättsskipning m. m. Med hänsyn härtill kunde ifrågasättas, huruvida icke ett förtydligande av lagtexten i denna del vore lämpligt. Hovrätten över Skåne och Blekinge har funnit paragrafens brottsbeskrivning onödigt svåröverskådlig. Telegrafstyrelsen har funnit önskvärt att, vid angivandet av exempel på verksamhet som kunde utsättas för sabotage, jämte verksamhet vid telegraf och radio även medtoges verksamhet vid telefon såsom varande den största och viktigaste av styrelsens verksamhets«grenar. T. f. chefen för försvarsstaben har, med samma motivering som återgivits vid 8: 2, hemställt, att antingen ordet "avsevärd" måtte utgå ur lagtexten eller paragrafen eljest utvidgas till att avse jämväl sabotage som vore av särskilt farlig natur, ändå att objektet därför ej kunde anses ha avsevärd betydelse.

Angående brottsrubriceringen i paragrafen ha landsfogden i Gävleborgs län och t. f. landsfogden i Norrbottens län funnit brottsbeteckningen "sabotage" mindre tillfredsställande.


Departementschefen.Mot nu förevarande stadgande i kommittéförslaget har jag i stort sett icke funnit något att erinra. Då emellertid den föreslagna brottsbeskrivningen onekligen lider av en viss svåröverskådlighet, har en uppdelning av densamma på två punkter befunnits böra ske. Därvid har den viktigaste gruppen av tänkbara föremål för sabotage – egendom av avsevärd betydelse för rikets försvar, folkförsörjning, rättsskipning eller förvaltning eller för upprätthållande av allmän ordning och säkerhet i riket – skjutits i förgrunden genom att upptagas i första punkten. Att, på sätt t. f. chefen för försvarsstaben påyrkat, medtaga all egendom av betydelse för försvaret har jag, av samma skäl som angivits vid är 2, icke funnit erforderligt. I andra punkten nämnas såsom sabotageföremål den allmänna samfärdseln samt användningen av telegraf, telefon, radio eller dylikt allmänt hjälpmedel eller av anläggning för allmänhetens förseende med vatten, ljus, värme eller kraft. Härvid har med tillmötesgående av telegrafstyrelsens önskemål såsom