Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/700

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
290
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

det fall att överträdelsen är straffbar enligt allmän lag, straffbestämmelsen i specialförfattningen skall bliva att tillämpa jämte förevarande stadgande i strafflagen, i motsats till vad förhållandet i regel är då uppsåtligt brott enligt strafflagen föreligger. Vid straffmätningen kunde emellertid enligt strafflagen 4: 1 och 2 ett gemensamt straff utmätas för gärningen, varför tillämpningen av ett flertal straffstadganden icke behövde medföra strängare straff än om endast den strängaste straffskalan tillämpades.

Vad därefter angår det övriga innehållet i nu ifrågavarande paragraf i kommittéförslaget har främst i andra punkten upptagits en bestämmelse, varigenom brottet sabotage gjorts straffbart även i oaktsamhetsfall. Emedan detta brott icke såsom mordbrand och härverk förutsätter en uppsåtligen framkallad primäreffekt, har här icke såsom beträffande dessa brott erfordrats en kompletterande bestämmelse avseende också vissa uppsåtliga fall. Slutligen har kommittén i senare ledet av samma punkt funnit sig böra, i anslutning till 5–7 §§ i kommittéförslaget, införa ett stadgande om straff för den som av oaktsamhet framkallar där beskrivna faresituationer genom att överträda föreskrift till förebyggande eller hämmande av smittosam sjukdom bland människor, djur eller växter.


Första punkten i nu förevarande paragraf i kommittéförslaget har av föreningen Sveriges häradshövdingar anförts som exempel på olämpligheten av att under ett gemensamt sftraffbud sammanföra uppsåtliga brott och oaktsamhetsbrott, varjämte föreningen funnit att det här beskrivna brottet åtminstone delvis syntes sammanfalla med mordbrand och härverk. Föreningen har angående denna punkt i paragrafen vidare anfört, att det i allmänhet säkerligen måste anses vara riktigare att i specialförfattningarna för varje fall stadga det straff som erfordrades än att, som här skett, i strafflagen upptaga ett självständigt brott, bestående i framkallande av fara för mordbrand eller härverk, d. v. s. fara för fara för skada. I en dylik invecklad brottskonstruktion. vore avståndet mellan den straffbelagda gärningen och den effekt, man ytterst avsåge att förhindra, alltför stort. I regel torde det också överstiga den enskildes förmåga att bedöma, huruvida brottsrekvisitet vore för handen, och det kunde därför icke anses riktigt att å den osakkunnige enskilde överflytta ansvaret för att icke något farligt företoges. Att förbehålla speciallagstiftningen ifrågavarande avgörande, på sätt för övrigt skett i senare ledet av den föreslagna paragrafens andra punkt, hade däremot den bestämda fördelen att därigenom i varje särskilt fall sakkunnigt avgjordes, vilka åtgärder som kunde medföra fara och därför borde genom särskilda föreskrifter förbjudas. Av nu anförda skäl ifrågasatte föreningen, huruvida icke paragrafen borde omredigeras till att avse dels vållande till brand, explosion och andra i paragrafen om mordbrand och härverk omnämnda primäreffekter och dels överträdande av föreskrifter, givna till förebyggande av fara för skada genom eld, sprängämne eller gift eller till förebyggande eller hämmande av smittosam sjukdom bland människor, djur eller växter. Jämväl Sveriges advokatsamfund har, under hänvisning till vad samfundet anfört angående