Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/715

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
305
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

tillgrepp av sådana naturprodukter som nyss nämnts tillämpas de vanliga reglerna i stöldkapitlet. Nämnda stycke har i departementsförslaget begränsats till att avse de i 24: 2 andra stycket uppräknade naturprodukterna för att markera att tagande av andra naturprodukter, exempelvis vilda bär, blommor och svampar, alls ej faller under strafflagens bestämmelser. Tagande av kulturprodukter faller direkt under de allmänna reglerna om stöld.

Att andra stycket allenast avser olovliga besittningsrubbningar har i departementsförslaget klargjorts genom en omformulering.


10 §.

Enligt 20: 10 i gällande lag är försök straffbart vid stöld, grov stöld, rån, olovlig kraftavledning och egenmäktigt tillgrepp av fortskaffningsmedel. I 11 § samma kapitel upptagas bestämmelser om straff för förberedelse samt om förverkande av hjälpmedel.

Kommittén föreslår, att 11 § upphäves. Stadgandena däri skola nämligen enligt kommittéförslaget uppgå i de allmänna bestämmelserna om förberedelse till brott och om förverkande.

Även departementsförslaget upptager sådana allmänna regler om förverkande, att de därom i 11 § givna särskilda reglerna kunna utgå. Däremot erfordras med den i departementsförslaget valda tekniken särskilda regler om förberedelse. Dessa ha här som eljest inrymts i samma paragraf som försöksbestämmelserna, alltså 10 §, varför 11 § även enligt departementsförslaget upphäves. Bestämmelser om straff för förberedelse ha ansetts erforderliga vid stöld, grov stöld, rån och olovlig kraftavledning, dock att förbedelse i form av stämpling skall vara straffbar endast vid rån. Departementsförslaget upptager slutligen i paragrafen straff för underlåtenhet att avslöja rån.


21 KAP.
Om bedrägeri och dylik oredlighet; så ock om utpressning, ocker och häleri.
6 §.

Bland de inledningsvis återgivna yttrandena angående straffsatserna rör det av Stockholms rådhusrätt avgivna särskilt häleri. Rådhusrätten framhåller, att stöld av obetydligt belopp regelmässigt bedömes som snatteri, för vilket brott straffet är böter eller fängelse, medan häleri beträffande samma belopp bestraffas högst med straffarbete i två år. Härigenom blir preskriptionstiden för tjuven två år men för hälaren fem år, varjämte för den sistnämndes bestraffning vid rådhusrätt efter nya rättegångsbalkens ikraftträdande fordras medverkan av nämnd.

På grund av denna anmärkning har i departementsförslaget för ringa fall av häleri upptagits en särskild straffskala, omfattande böter och fängelse.



20 Bihang till riksdagens protokoll 1948. 1 saml. Nr 80.