Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/863

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
453
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

gärning, förtalar eller smädar grupp av befolkningen med viss härstamning eller trosbekännelse". T. f. förste stadsfiskalen i Stockholm har uttalat, att en kränkning av andras människovärde icke borde jämställas med pornografiska gärningar och att den ifrågasätta lagbestämmelsen därför syntes böra infogas i annat sammanhang än det föreslagna. Länsstyrelsen i Södermanlands län har funnit en motsättning föreligga mellan det nu föreslagna stadgandets motivering och dess utformning samt uttalar härom:


Det synes stå i mindre god överensstämmelse med lagförslaget, att man i motiveringen vill söka den teoretiska grunden därtill i den kränkning av människovärdet, som därigenom med rätta anses ske. Man talar där till eiiempel om en propaganda, som är ägnad att åstadkomma oförskyllt psykiskt lidande för vederbörande individer, och om att det anstötliga i propagandan ligger i att en viss folkgrupps medlemmar stämplas såsom mindervärdiga på grund av något som redan från början av deras tillvaro giver dem en viss prägel och som icke kan föras tillbaka till något handlande av dem själva. Men samtidigt heter det, att avgörande vikt bör tilläggas, att propagandan väcker anstöt inom stora medborgargrupper. I och för sig är det givetvis tilltalande att söka bättre än den nuvarande strafflagen förmår skydda själva människovärdet och hindra att människor av utanför dem själva liggande orsaker behandlas såsom föraktliga eller mindervärdiga. Men man måste ställa sig tveksam mot bärigheten av en motivering sådan som den här antydda, när det ifrågasätta skyddet för människovärdet icke slår vakt om de avsedda gruppernas eller individernas eget intresse utan inskränker sig till att slå ned på sådana former av kränkning av människovärdet, som väcka allmän anstöt; därmed är det ju de utomståendes intresse att de bevaras från kontakten med dylika anstötliga handlingar, som man tar tillvara.


I fråga om detaljutformningen av det nu framlagda förslaget i och för sig har en del av remissinstanserna gjort vissa erinringar. Sålunda har justitiekanslersämbetet funnit brottsbeskrivningen vara väl obestämd, särskilt med hänsyn till uttrycket "människovärde". Ämbetet har härom anfört:


Även om det i och för sig är tilltalande att låta människovärdet erhålla den betydelse som utvecklats i promemorian, synes det likväl kunna ifrågasättas, om uttrycket är så klart och entydigt, att det lämpar sig att ingå som väsentlig beståndsdel i en brottsbeskrivning. Ämbetet befarar for sin del, att ett sådant stadgande som det föreslagna skulle ge upphov till åtskillig ovisshet och skilda meningar, huruvida en skrift etc. vore straffbar eller icke och därigenom alstra en betänklig rättsosäkerhet. Det förefaller icke kunna uteslutas, att fall rymmas under bestämmelsen som ej torde vara avsedda att komma därunder liksom att det motsatta kan inträffa. Sålunda torde beskrivningen av vissa politiska ytterlighetsmän, t. ex. nazister, kunna tänkas ske på sådant sätt att allt människovärde frånkannes dem, och då synes bestämmelsen bliva tillämplig, ehuru detta val icke är meningen. Å andra sidan torde propagandan mot judarna kunna bedrivas i sådana former, att den faller utanför brottsbeskrivningen. Så kan bliva förhållandet, om judarna utmålas exempelvis såsom krigshetsare på grund av profitbegär; i propagandan ha dylika beskyllningar vid flera tillfällen riktats mot judarna.