Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/866

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
456
Kungl. Ma1:ts proposition nr 80.

En ojämnhet i förslaget har straffrättskommittén funnit vara att endast framställningar i skrift och bild omfattas därav och icke jämväl muntliga framställningar. Om kränkning av människovärdet skulle straffbeläggas i 18: 13 strafflagen, syntes tillräckliga skäl icke föreligga att i detta avseende göra någon skillnad i förhållande till vad paragrafen även för framtiden är avsedd att innehålla om sårande av tukt och sedlighet. Samma anmärkning har framställts även av justitiekanslersämbetet, Svea hovrätt och Göta hovrätt.

Länsstyrelsen i Malmöhus län har, i anslutning till den av länsstyrelsen framförda kritiken mot det föreslagna stadgandets avfattning, vidare uttalat:


Ett korrektiv mot missbruk skulle vidare kunna införas genom föreskrift, att brott mot denna bestämmelse icke får åtalas av annan än av justitiekanslern. Ifrågavarande brott torde väl huvudsakligen komma att beivras som tryckfrihetsbrott och därest jämväl de hithörande brott, som icke utföras med användande av tryckt skrift, få beivras endast av justitiekanslern, skulle överensstämmelse uppnås med de regler, som i fråga om åtals anhängiggörande och utförande föreskrivits såväl i gällande tryckfrihetsförordning som i förefintligt förslag till ny tryckfrihetsförordning.


Slutligen ha åtskilliga remissinstanser understrukit, att det framlagda förslaget enligt motiven endast får anses som ett provisorium i avbidan på strafflagens fortsatta revision. Göta hovrätt, hovrätten över Skåne och Blekinge, överståthållarämbetet samt länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län ha sålunda tillstyrkt det föreslagna stadgandet under uttrycklig hänvisning till denna dess provisoriska karaktär.


Departementschefen. Av den i lagstiftningsfrågan förebragta utredningen liksom av innehållet i det stora flertalet remissyttranden framgår tydligt, att ett påtagligt behov av lagstiftningsmaktens ingripande mot den antisemitiska propagandan i vårt land för närvarande föreligger. Alldeles särskilt har detta behov aktualiserats genom de tryckta propagandaskrifter som i stor omfattning från Sverige spridas till främmande länder och där ådraga oss pinsam uppmärksamhet. Det enda stadgande varigenom en dylik propaganda medelst tryckta skrifter för närvarande kan beivras är, såsom i det föregående omtalats, tryckfrihetsförordningen § 3 12:o. I det nu framlagda förslaget till ny tryckfrihetsförordning återfinnes emellertid icke någon motsvarighet till detta stadgande, i det att förslaget icke upptar några andra tryckfrihetsbrott än sådana som angivas genom hänvisningar till brottsbeskrivningar i strafflagen. Därest något straffbud mot hetspropaganda icke först införes i strafflagen, skulle det sålunda icke bliva möjligt att enligt tryckfrihetsförordningen beivra sådan propaganda genom tryckt skrift. Eftersom vidare förslaget till ny tryckfrihetsförordning, som är av grundlags natur, kan väntas bliva förelagt 1948 och 1949 års riksdagar, skulle – därest förslaget antages utan någon däri tillagd hänvisning till ett stadgande om straff för hetspropaganda i strafflagen – därefter icke kunna i tryckfrihetsförordningen införas någon bestämmelse i ämnet