Sida:Svenska Folktyper (Lundborg 1919).pdf/11

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer


8
ORIENTERANDE ÖVERSIKT

beväring), blont hår och ljusa ögon. Dylika rena typer förekomma i rätt olika antal i svenska landskap. Medeltalet för hela landet utgör 10,7 %. Minimum anträffas i Norrbotten med 4,6 %, maximum i Dalsland med 18,3 %.

De ljusa delarna på kartan representera de landskap, i vilka mer än 10 % av befolkningen förete rent nordisk typ. De dubbelstreckade landskapen i norr (d. v. s. Lappland, Norr- och Västerbotten) åter ha en befolkning, som är starkt uppblandad. I de tvärstreckade områdena, som utgöras av Gottland, Skåne, Halland, Blekinge och Ångermanland, förekommer också en rätt starkt uppblandad befolkning. I mindre grad gäller detta om de vertikalt streckade landskapen. I stort sett kan man säga, att de delar, som ligga på gränsen mot Norge, ha att uppvisa en renare svensk stam än landets nordliga och sydliga delar samt kusttrakterna i öster, om man frånräknar Södermanland och Öland.

Tabell 2 upptager i procent förekomsten av en annan svensk typ: högväxt, ljus, där även mesocephalerna äro medräknade. Medeltalet för hela landet utgör av denna 29 %. Maximum förekommer i Härjedalen med 41,4 % och minimum i nordligaste Sverige (i Lappland och Västerbotten) med 17 %. Se i övrigt sifferuppgifterna i tabellen.

Bland främmande folkslag i Sverige intaga finnarna det