Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/185

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
177
TREFALDIGHETSKYRKAN I UPSALA.

De båda yttersta nischerna å hvarje vägg utgöra deremot ingen antydan om äldre anordningar.

Den nya muren, som byggdes i flykt med den gamlas ytterlif, är betydligt tunnare, än denna. Då den gamlas norra och södra väggar äro 1,25 m. tjocka och vestväggen 1,5 m., är den nya på alla sidor endast omkring 0,8 m. tjock. Invändigt synes följaktligen den gamla murens afslutning ganska väl och skulle göra det ändå bättre, om ej en i nyare tid inlagd bjelkresning för ringklockorna, skadat densamma. Denna konstruktion för klockorna har naturligtvis grundligt förändrat det inre af det nyare tornet, och vi taga ingen hänsyn till densamma, när vi nu fortsätta med vår redogörelse.[1]

Den närmaste påbyggnaden ofvan tinnarne erbjöd inga större svårigheter. Det enda hindret var den gamla vestgafveln, som fick stå qvar i tornets östra vägg.[2] I tornets nedifrån räknadt femte våning äro väggarna genombrutna af manshöga öppningar o. 0,5 m. breda och 1,75 höga, täckta af flata tunnhvalf. Två sådana öppningar förekomma i hvardera af kortväggarne och tre sådana i hvardera af långväggarne. Af dessa äro nu östra väggens igensatta med en tunn mur, de andra få göra tjenst som ljudöppningar för klockorna. Dessa öppningar äro dock äldre än klockorna, eftersom intet spår af upprifningar förekommer i deras omfattningsmurar. Utgångar till en yttre väktargång få de ej heller antagas ha varit, eftersom de vanliga spåren efter en dylik på denna tornnivå i den godt bevarade muren saknas. Kanske äro de bara tillkomna i dekorativt syfte, ty det märkliga eger rum, att några spår af samma slag som i de andra våningarna efter bärbjelkar till ett golf i denna helt och hållet saknas. Att de grofva bjelkhålen saknas, tvingar dock ej med nödvändighet till att antaga, att golf ej funnits. Det har ju då som nu kunnat ligga på bockar, som stödt sig på de gamla tinnkrönen.

  1. Angående planen af af tornets fjerde våning erinras om, att påbyggnaden af tornet i öster hvilar på kyrkans vestra gafvel i dess hela tjocklek. Linien i norr—söder genom denna anger skilnaden mellan det gamla vestra röstet och den yngre tornbyggnaden.
  2. Hvad som synes från midtskeppets vind utaf vestra väggen härstammar från två byggnadsskeden. Den nedre delen af väggen är i förband med högkyrkans norra och södra murar och hvilar på den hvalfbåge, som slogs för att uppbära den vestligaste hvalfkappan i högkyrkan. Den öfre delen af väggen är det påbyggda tornets östra mur.