Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/314

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
306
OSCAR MONTELIUS.

Efter det af Homeros besjungna »guldrika Mykenæ», Agamemnons stad, plägar denna period kallas »Mykenæ-tiden».

Vi kunna numera icke blott urskilja flera på hvarandra följande delar af Mykenæ-tiden, utan äfven afgöra, hvilket eller hvilka århundraden före Kr. föd. hvar och en af dessa olika delar motsvarar. Detta har blifvit möjligt genom den lifliga förbindelse, i hvilken Grekland redan då stod med Egypten och västra Asien. Ty i de länderna går, såsom vi veta, den historiska tiden mycket långt tillbaka.

På samma sätt som vi i Europa tala om »Gamla tiden», »Medeltiden» och »Nya tiden», delas det gamla Egyptens historia i »Gamla rikets tid», »Mellersta rikets tid» och »Nya rikets tid». Likheten går ända därhän, att den »Nya» tiden i Egypten liksom i Europa börjar halftannat årtusende från Kristi födelse räknadt. Men här är likheten slut. I Europa börjar den nya tiden 1500 år efter Kr. föd., men i Egypten 1500 år före Kr. föd.

Om den egyptiska kronologien under gamla och mellersta rikets tid äro väl åsikterna ännu mycket delade. Men från och med det nya rikets början kunna vi sägas vara på fast historisk mark. Den meningsskiljaktighet, som ännu råder om kronologien under denna långa period af Egyptens historia, är ej så stor, att den har något inflytande på den fråga, med hvilken vi nu sysselsätta oss. Skulle någon af det nya rikets konungar hafva tillträdt regeringen tio år förr eller senare, — och nämnvärdt större är i allmänhet ej meningsskiljaktigheten i fråga om denna tid, — är det af försvinnande betydelse för oss.

En till det nya rikets första tid hörande konung, hvars namn läses på flera föremål, funna jämte grekiska arbeten från Mykenæ-tiden, är Amenhotep III. Äfven hans gemål, drottning Ti, samt hans son och efterträdare Amenhotep IV äro af stor vikt för den grekiska kronologien. Man har nämligen ej blott i Grekland vid olika tillfällen funnit föremål med Amenhotep III:s och Tis namn i förbindelse med en viss grupp af den mykeniska tidens minnen, utan äfven i Egypten har man på flera ställen jämte lerkärl hörande till samma mykeniska grupp funnit egyptiska arbeten från samme konungs tid.

Af allra största betydelse för den nu föreliggande frågan är, att man i de nyligen uppgräfda ruinerna af det vid Tell-el-Amarna, på Nilens östra strand, belägna palats, som bebotts af Amenhotep