Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/315

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
307
HURU VI KUNNA VETA NÅGOT OM SVERIGE PÅ MOSES TID.

III och hans son, funnit en mängd lerkärl hörande just till nyss nämnda mykeniska grupp. Detta är så mycket viktigare, som palatset vid Tell-el-Amarna blef förstördt kort efter Amenhotep IV:s död. Då dessa båda konungar regerade omkring år 1400 och under de första årtiondena af det 14:de århundradet, är det således tydligt, att den nu i fråga varande mykeniska gruppen tillhör samma tid.

Härmed har det emellertid också blifvit oss möjligt att bestämma åldern af de italienska arbeten, som genom talrika fynd visat sig vara samtida med denna mykeniska grupp.

I Grekland och Italien kunna vi äfven utan svårighet afgöra, hvilka arbeten höra till den tid, som är ett par mansåldrar äldre än den senast omtalade, och som således ligger omkring 1500 år före Kr. föd.

Då man känner, å ena sidan, hvad som i Grekland och Italien hör till tiden omkring är 500 före Kr. föd., och å den andra sidan hvad som i samma länder hör till tiden omkring är 1400 före Kr. föd., så måste det vara möjligt att genom ett omsorgsfullt studium af de på hvarandra följande perioder af dessa länders kulturhistoria, som utfylla de nio århundradena mellan Amenhotep IV och perserkrigen, bestämma hvad som hör till hvart och ett af dessa århundraden. För några år sedan visade jag också, att detta är möjligt.

Men då vi således kunna afgöra, till hvilket århundrade de särskilda italienska arbeten höra, som förskrifva sig från tiden mellan det andra förkristna årtusendets midt och vår tideräknings början, så är det klart, att de italienska arbeten från denna tid, som i mellersta och norra Europa träffats tillsammans med där inhemska föremål, i sin ordning kunna gifva oss upplysning om de sistnämnda föremålens ålder. Med andra ord: vi kunna förstå, huru det är möjligt att bestämma åldern af de svenska och andra nordiska arbeten, som höra icke blott till det sista årtusendet före Kr. föd., utan ock till det andra förkristna årtusendets senare hälft och midt. Men det andra förkristna årtusendets midt är just hvad vi, såsom i början nämndes, mena med Moses tid.

Vi kunna för öfrigt gå ännu längre. Schliemanns gräfningar i Troas hafva för en förvånad värld blottat de märkliga minnen från en aflägsen forntid, som ända till våra dagar legat dolda i Hissarliks väldiga ruinkulle.