Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/635

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
257
ÖSTERGÖTLAND UNDER HEDNATIDEN.

sannolikt jämte den större, i midten sittande bildat en sådan halsprydnad som fig. 42 i hälften af verkliga storleken visar.

Hela fyndet (fig. 42), som tillsammans väger 104 gram, förvaras i Statens Historiska Museum (n:r 2681 och 2716). Den största brakteatens guldhalt är 75 % och spiralringens 81,6 %.[1]

Att denna märkliga guldskatt anträffats på ett ställe, som genom sitt namn visar sig hafva under hednatiden varit en helig plats, är tvifvelsutan icke tillfälligt.

Ett annat, på visst sätt ännu märkligare brakteatfynd hade gjorts år 1774 på ett nu mera ej kändt ställe i trakten af Vadstena. Man hade där, troligen på samma plats, uppgräft två guldbrakteater, afbildade fig. 43 och 44 i naturlig storlek. Dessa fornsaker, hvilkas hela värde och vetenskapliga betydelse man i senare hälften af 1700-talet ej kunde mäta, hade redan kommit i händerna på en guldsmed, men räddades af en för fornminnen intresserad präst, P. Kylander, och sändes genom hans försorg till Stockholm. De förvaras nu i Statens Historiska Museum (n:r 70).[2]

Den ena af dessa brakteater, originalet till fig. 43, visar i midten ungefär samma bilder som den större Torlundabrakteaten: ett människohufvud öfver ett fyrfota djur och framför hufvudet en fågel; rundtom midten är en krets ornament inslagna med en stämpel. På denna brakteat ses inga runor.

  1. Fyndet är förut afbildadt i Ny Illustrerad Tidning, 1869, sid. 108 och i mitt arbete Från jernåldern, sid. 45.
  2. Montelius, Från jernåldern, sid. 44.