50 småhistorier/Räven och vargen

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
←  Skrinet med det rara i
50 småhistorier
av Anna Holge

Räven och vargen
Räven och katten  →
Gammal saga.


[ 5 ]

5. Räven och vargen.

Räven gick en afton och spatserade i månskenet. Då kom han till en brunn. Som han stod och såg ned i brunnen, fick han se en stor, präktig ost där nere i vattnet. »Ack, om jag hade den osten!» tänkte han och började fundera på hur han skulle kunna komma dit ned. Vattnet upphämtades i två ämbar, som hängde i var sin ände av en kedja. När det ena ämbaret vindades upp, gick det andra ned. Räven satte sig i ämbaret, det bar [ 6 ]åstad ned i brunnen med fart, och det andra ämbaret gick upp. Men någon ost fanns icke. Det var ingenting annat än månen, som speglade sig i vattnet. Räven hade narrat sig själv. Där satt han nu och kunde icke komma upp ur brunnen.

50 småhistorier - Räven och vargen.png

Så hände det sig, att vargen var ute samma afton och kom till brunnen, »God afton, Mickel!» sade vargen. »Vad gör du där nere?» – »Ser du inte», svarade räven, »den sköna osten jag hittat? Jag orkar inte ensam äta upp den, kom hit ned, så skall du få hälften!» – »Det vill jag gärna», sade vargen, »men hur skall jag komma ned i brunnen?» — »Sätt dig i ämbaret», sade räven, så går det av sig självt»

Vargen satte sig i ämbaret, och emedan han var tyngre än räven, gick han ned, men räven, den skälmen, kom upp. »Farväl!» ropade han ned till vargen, »jag skänker dig hela osten.»