Diskussion:Herre förbarma dig över oss

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
PD-icon.svg Då upphovsmannen är okänd och publiceringen skedde före 1 januari 1926 är verket fritt enligt svensk och amerikansk lag.


Har inte kunnat kolla alla, men jag har ~ännu inte fått en enda iw-länk att fungera!

Har även kollat några iw-länkar till wp-artikeln och där har jag ännu inte sett några länkar till src: -- Lavallen 3 oktober 2009 kl. 19.33 (CEST)

Det var bara ett utkast till idé att det kanske skulle fungera. Men nu är vi två, som inte fått till det. Fast nyss sökte jag på ordet Kyrie på latinska src och får träffar på begreppet 'Litania'.

[1] från Agnus Dei-artikeln här (O rene Guds lamm). --IP7869 4 oktober 2009 kl. 07.22 (CEST)

Ja, jämför man de tre första raderna i la:Litaniae sanctissimi nominis Domini nostri Iesu Christi med den text som finns på w:Kyrie eleison eller här så stämmer den exakt, men jag blir tveksam när jag kommer till resten av texten där jag inte tydligt kan se några likheter. Min latin begränsar sig dock till det lilla jag känner igen från mina 25 år gamla, nästan oanvända, kunskaper i franska som är mycket fragmentariska. Och mina kunskaper i hur man brukar översätta/tolka psalmtexter från ett språk till ett annat är ännu sämre. Jag kan tex föreställa mig att uttrycket Kyrie eleison finns i mer än en psalm. -- Lavallen 4 oktober 2009 kl. 08.44 (CEST)

Ja Kyrie eleison finns med som "refräng" i massor av psalmer.

Kyrie eleison är väl grekiska därtill? Den svenska "litanian" i Gbg 1650 tycks bestå av flera olika småsnuttar ut olika "litanior". Den latinska tycks ju enormt mycket längre och består tydligen av växelsång mellan präst och församling. Medan Gbg1650 verkar vara en lagom lång litania för nysvenska läroverkspojkar, för vilka den psalmboken skrev så att man snabbt kunde försvenska området.

Kopplingen till Agnus Dei tycker jag mig känna igen i strofen "O HErre Gudh / Gudz Lamb och Fadrens Son/ Tu som borttager Werldennes Synder/ förbarma tigh öfwer oss." Att man i Gbg liksom bakat ihop flera lagom delar ur olika "litanior".
Parentetiskt så grundas Agnus Dei på Johannesevangeliet där Johannes döparen säger om Jesus: ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd” (Joh 1:29).
Mitt latin är en spillra av spanska/franska och medicinskt arbetsspråk = en blandning grekiska och latin som försvenskats för att vi ska bli begripliga för patienter och FK.--IP7869 4 oktober 2009 kl. 17.14 (CEST)
Usch, säg inte att du är en sådan där vitrock som tillhör den sammasvärjning som förser oskyldiga offer med små vita piller som förstör kroppen, så att man får kronisk värk och blir sittande framför datorn hemma istället för att ha ett hederligt arbete. ;)
Du är förståss i maskopi med min hustru som också är en vitrock... -- Lavallen 4 oktober 2009 kl. 19.07 (CEST)
Njäe, jag jobbar i privata kläder men kan dra på en vitrock v.b. Mina "offer" brukar kämpa för att få "små vita piller" eller i en nyfödd på maggen. Eller nya glasögon. Eller så kämpar de för sjukersättning utan tidsbegränsning+livränta pga arbetsskada på FK. Och då gäller det att se skillnad på de som är med i Hells Angels och har Ont i Ryggen (samt startar lönsamma företag i Sydafrika) och folk som faktiskt är djupt deprimerade, behöver "små vita piller" och väldigt gott om tid att hämta upp sig till "må bra".
Så, i maskopi med din Fruga, tycker jag, från FK-perspektiv, att det du gör är hederligt, rekorderligt, konstruktivt och framför allt läkande. Det sistnämnda är det viktigaste. För dig. Och för mig. Och för landet och Sveriges ekonomi.... SIC. --IP7869 4 oktober 2009 kl. 19.31 (CEST)
Häruppe är de på FK väldigt förundrade att det finns de som vill avbryta sin sjukskrivning i förtid. De verkar helt sakna handläggare för sådana som mig. Nåväl, det är väldigt många dagar som jag inser exakt varför jag sjukskrivits också...
Idag äter jag gula piller för att motverka effekten av de vita piller jag fick för en massa år sedan. Snart får jag väl gröna piller för att motverka de gula och röda mot de gröna och aktiekurserna hos Pfizer och AstraZeneca bara stiger. Allt för att motverka de ekonomiska krisen... -- Lavallen 4 oktober 2009 kl. 20.26 (CEST)
FK förbarmar sig över oss. Pfizer förbarmar sig över oss. Och det gör nog Astra Zeneca också. :D Här ska FK anställa 20 handläggare till. Pfizer och A-Z får fortsätta med sitt trilla piller för det är det enda de kan. Det gör de så bra att de går med vinst och betalar skatt och fixar en del av driften av FK. Vill folk inte själva bryta sina sjukskrivningar så brukar FK allt oftare göra det åt dem. Det är trots allt en stor skillnad mellan inkomsterna för sjukskrivna och de som arbetar (friska eller sjuka), så förvånas inte. Och säga vad man vill om FK; för dagen och stunden troligen ett bättre alternativ än att sitta och vänta på Messias för att fixa en del av det Pfizer små vita kan fixa. --IP7869 5 oktober 2009 kl. 05.42 (CEST)