Finska arkivlag (1981)

Från Wikisource, det fria biblioteket.

Finlands författningssamling 184/1981

N:o 184.
Arkivlag
Given i Helsingfors den 20 februari 1981
_______________

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap.
Allmänna stadganden

1 §

Denna lag gäller arkiven vid statens samt kommunernas och kommunalförbundens ämbetsverk och inrättningar.

På riksdagens, riksdagsbibliotekets och statsrevisorernas arkiv samt på arkiven vid riksdagens justitieombudsmans kansli och Nordiska rådets Finlands delegation ävensom på andra till republikens president hänförliga arkiv än arkivet vid republikens presidents kansli tillämpas likväl endast 4—6, 8 och 28 §§.

2 §

Handhar samfund eller stiftelse på grundval av lag, förordning eller bemyndigande i lag offentligt uppdrag och samlas av denna orsak hos samfundet eller stiftelsen allmänna handlingar, skall denna lag tillämpas på samfundets eller stiftelsens arkiv i fråga om däri ingående allmänna handlingar.

Statsrådet kan bestämma att på arkiv som hör till privat samfund eller anstalt som åtnjuter statsbidrag skall tillämpas vad i denna lag är stadgat.

Denna lag gäller inte Finlands Bank, folkpensionsanstalten och Postbanken. Angående evangelisk-lutherska kyrkans arkiv stadgas i kyrkolagen (635/64).

3 §

På andra än i 1 och 2 §§ avsedda arkiv tillämpas endast stadgandena i 6 kap. Om statsbidrag som beviljas för skötseln av arkiv av privat karaktär har stadgats särskilt.

Angående allmänna handlingars offentlighet gäller vad därom särskilt stadgas eller bestäms.

4 §

Arkivet vid ämbetsverk, inrättning, anstalt, samfund eller stiftelse som avses i denna lag omfattar de handlingar som inkommit till ifrågavarande enhet på grund av dess uppgifter eller tillkommit genom dess verksamhet. Verksamhetsenhet, hos vilken ett av andra verksamhetsenheter oberoende arkivbestånd bildas, benämns i denna lag arkivbildare.

Vad i denna lag stadgas om handling gäller även härmed jämförbar karta, ritning, bild och film samt upptagning eller annat dokument som åstadkommits genom stansning eller magnetisering eller på annat sätt.

2 kap.
Arkivfunktionen

5 §

Arkivfunktionen omfattar följande uppgifter: att uppgöra arkivförteckningar och -register, att foga handlingar till arkivet, att ordna dem, att förvara dem och att hålla dem tillgängliga för sådana som önskar använda dem samt att bedöma behovet av handlingar, att gallra dem och att utgallra mindre viktiga handlingar.

6 §

Arkivfunktionen skall handhas så, att arkiven på ett effektivt sätt som informationskällor kan betjäna arkivbildaren, andra myndigheter, enskilda personer och forskningen.

7 §

Handlingar får inte utgallras utan tillstånd. Om utgallringsförfarandet stadgas i 5 kap.

8 §

Varje arkiv skall ha en ansvarig föreståndare.

Varje arkivbildare svarar i fråga om sitt arkiv för arkivfunktionen.

3 kap.
Arkivmyndigheter

9 §

Arkivmyndigheter är riksarkivet och landsarkiven såsom allmänna arkiv samt de centralarkiv för olika förvaltningsområden, om vilka stadgas i denna lag.

10 §

Den högsta ledningen och övervakningen samt det allmänna utvecklandet av arkivfunktionen ankommer på riksarkivet, som är ett centralt ämbetsverk vilket är underställt undervisningsministeriet. Riksarkivet utgör även landets nationalarkiv.

11 §

Landsarkiv är underställt riksarkivet och skall i sitt distrikt leda, övervaka och utveckla arkivfunktionen. Gränserna för landsarkivens distrikt bestäms av statsrådet.

12 §

Genom förordning stadgas om riksarkivets och landsarkivens uppgifter och organisationsform.

13 §

Sådant centralarkiv för förvaltningsområde, till vilket flera arkivbildare överlämnar sina handlingar, finns inom utrikesförvaltningen samt försvarsförvaltningen och gränsbevakningsväsendet. Centralarkiv för försvarsministeriet, försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet är krigsarkivet.

Centralarkiv för förvaltningsområde leder, övervakar och utvecklar arkivfunktionen för ämbetsverk, samfund, anstalter och inrättningar som hör till centralarkivets verksamhetsfält.

14 §

Arkivmyndigheterna skall inspektera arkiven samt ge anvisningar och råd rörande handhavandet av arkivfunktionen.

Anvisningar åt ovan i 13 § avsett centralarkiv kan ges av riksarkivet samt åt kommuner och kommunalförbund av riksarkivet och landsarkiven.

Ovan i 1 § 1 mom. samt 2 § 1 och 2 mom. avsedda ämbetsverk, inrättningar, anstalter, samfund och stiftelser skall på begäran lämna uppgifter om sin arkivfunktion till riksarkivet och till den arkivmyndighet, på vilken den direkta övervakningen av vederbörande ämbetsverk, inrättning, anstalt, samfund eller stiftelse ankommer.

4 kap.
Ordnandet av kommuns arkivfunktion

15 §

Organiseringen av arkivfunktioner i kommun ankommer på kommunstyrelsen. Den myndighet son leder och övervakar kommunens arkivfunktion och dess centralarkiv skall utses genom en av fullmäktige godkänd instruktion eller annan stående bestämmelse. Samtidigt fastställs de rättigheter och skyldigheter som med avseende på kommunala nämnder, ämbetsverk och inrättningar tillkommer det kommunala centralarkivet eller annan kommunal myndighet som leder arkivväsendet, i dess egenskap av ledande och övervakande myndighet.

Vad i 1 mom. stadgats om kommun gäller i tillämpliga delar även kommunalförbund.

5 kap.
Förvaring, överföring och utgallring av handlingar

16 §

Handlingar som hör till arkiv skall förvaras i godkänt arkivutrymme så, att de är skyddade mot brand, fukt och annan förstörelse.

Riksarkivet ger, efter att ha hört byggnadsstyrelsen, allmänna anvisningar om arkivutrymmen. Arkivmyndigheten godkänner arkivutrymmena såsom förvaringsplats för handlingar.

17 §

Handlingar som hör till ovan i 1 § 1 mom. samt 2 § 1 och 2 mom. avsedd annan än kommunal arkivbildare skall, såsom därom genom förordning stadgas, överföras till riksarkivet eller landsarkiv för förvaring där eller, såvida handlingarnas art eller behovet av dem förutsätter detta, till annan myndighet.

18 §

Kommunstyrelse, kommunalförbunds styrelse eller kyrklig myndighet kan med riksarkivets eller vederbörande landsarkivs samtycke överföra sina handlingar till riksarkivet eller till landsarkiv.

19 §

Riksarkivet föreskriver om utgallring av handlingar antingen genom allmän anvisning eller beslut i enskilda fall. Vid behov kan riksarkivet bestämma att ämbetsverk eller inrättning skall göra framställning om vilka till dess arkiv hörande handlingar som kan utgallras.

Riksarkivet kan besluta att landsarkiv eller i 13 § avsett centralarkiv eller myndighet som leder kommuns eller kommunalförbunds arkivfunktion eller annan myndighet bestämmer om utgallring som för visst arkiv eller viss grupp av arkivalier eller arkiv.

Handlingar som är bestämda att utgallras skall utgallras så snabbt och effektivt som möjligt. Riksarkivet, landsarkiv eller annan i 2 mom. avsedd myndighet kan ge närmare anvisningar om utgallringen.

6 kap.
Stadganden om privata arkiv

20 §

Privat arkiv eller till detta hörande handlingar kan med stöd av avtal som ingås med arkivets ägare övertagas av riksarkivet, landsarkiv eller annat i denna lag avsett arkiv för att förvaras och vårdas.

I fråga om en till privat arkiv hörande handlings offentlighet skall det arkiv som förvarar handlingarna, utöver gällande stadganden och bestämmelser i saken, iakttaga vad med överlåtaren avtalats om offentlighet.

21 §

Riksarkivet kan föra register över privata handlingar, samlingar eller arkiv som är av betydelse för den vetenskapliga forskningen.

22 §

Löper handling, samling eller arkiv, som befinner sig i privat ägo och som med tanke på den vetenskapliga forskningen eller eljest är av betydelse, uppenbar risk att förstöras eller förkomma, eller utbjuds handlingen, samlingen eller arkivet till salu, har riksarkivet inom ramen för tillgängliga anslag rätt till inlösen eller kopiering därav.

För inlösen skall ersättning till gängse pris betalas till ägaren.

Angående utförsel ur landet av handlingar som avses i denna paragraf är stadgat särskilt.

23 §

Riksarkivet kan förordna att handling, samling eller arkiv, som kan antagas vara av sådan betydelse som avses i 22 § 1 mom., omedelbart skall överföras till riksarkivet eller till landsarkiv eller annan säker förvaringsplats hos myndighet för att där förvaras tills frågan om inlösen eller kopiering har blivit avgjord genom laga kraft vunnet beslut.

Uppgifter ur handling, samling eller arkiv som avses i 1 mom. får inte lämnas till obehöriga under förvaringstiden, ej heller, om anspråket på inlösen eller kopiering blivit förkastat och beslutet härom vunnit laga kraft.

24 §

Fattas beslut om inlösen eller kopiering av privat handling, samling eller arkiv som avses i 22 §, skall samtidigt bestämmas den tidpunkt då de inlösta handlingarna eller kopiorna av dem blir offentliga. Vid prövning härav skall i tillämpliga delar iakttagas vad om allmänna handlingars offentlighet är stadgat eller vad därom med stöd av gällande stadganden har bestämts.

25 §

Ändring får inte särskilt sökas i fråga om sådant i 23 § avsett förordnande om temporär förvaring som givits av riksarkivet. Om sökande av ändring i beslut som riksarkivet fattat med stöd av 22 eller 24 § gäller vad i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50) är stadgat.

26 §

Den som för utomstående yppar vad han vid handläggning av ärende som gäller inlösen eller kopiering har erfarit om innehållet i privat handling, samling eller arkiv eller om dess ägare eller innehavare skall för brott mot tystnadsplikt rörande inlösen av handling dömas till böter eller till fängelse i högst sex månader.

7 kap.
Särskilda stadganden

27 §

Vad i 6 kap. är stadgat gäller i tillämpliga delar handling, samling eller arkiv, som förvaras i kyrkligt arkiv och är av betydelse för den vetenskapliga forskningen eller av annan orsak, om handlingen, samlingen eller arkivet löper uppenbar risk att förstöras eller förkomma eller utbjuds till salu.

28 §

Till arkiv hörande handlingar skall förvaras så, att obehöriga inte får tillgång till dem.

Angående utlåning av handlingar ur arkiv stadgas genom förordning.

29 §

Kopior av och intyg över innehållet i handlingar, som förvaras i riksarkivet och i landsarkiv samt centralarkiv för förvaltningsområde, skall mot stadgad avgift utfärdas, såvida handlingarna inte är hemliga.

30 §

Riksarkivet och landsarkiven kan för statliga och kommunala myndigheters samt för enskildas och samfunds räkning verkställa av dessa beställda utredningar och andra undersökningar. Om de avgifter som uppbärs för beställda utredningar och undersökningar stadgas särskilt.

31 §

Närmare stadganden om verkställigheten a denna lag utfärdas genom förordning.

32 §

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1983.

För lagens verkställighet erforderliga åtgärder kan vidtagas innan lagen träder i kraft.

Genom denna lag upphävs lagen den 20 januari 1939 om offentliga arkiv (18/39) jämte däri senare företagna ändringar.

Förordningen den 8 augusti 1952 om riksarkivet (313/52) och förordningen den 2 oktober 1970 om landsarkiv (619/70), vilka givits med stöd av den lag som nu upphävs, förblir likväl tills vidare i kraft.

Helsingfors den 20 februari 1981

Republikens President
URHO KEKKONEN

Minister Kalevi Kivistö.