Kategoridiskussion:Sångtexter
Nytt ämneUtseende
Senaste kommentaren: för 17 år sedan av Agneta
Här hamnar man om man på "Huvudsidan" klickar på "Andra sångtexter" (övriga sångtexter) efter att ha gått förbi Barnvisor, Psalmer, Snapsvisor och Skillingtryck. Men denna kategori omfattar ju alla sångtexter! där alla de först nämnda ingår som underkategorier.Väljer läsaren "Andra sångtexter" så är det väl så att de vill undvika de fyra först nämnda kategorierna?Agneta 12 november 2006 kl. 23.09 (CET)
- Jag ändrade så att länken på Huvudsidan säger "Alla sångtexter". Vi skulle kunna ändra kategoriseringen så att sånger som finns i en underkategori inte också kategoriseras direkt i den här kategorin. Då skulle innehållet direkt i "kategori:Sångtexter" vara underkategorierna + de "övriga" sångerna. Då får vi inte någon lista över alla sångtexter här. Men det tycker jag inte är någon stor försämring. /EnDumEn 16 november 2006 kl. 18.00 (CET)
- Jag är osäker på om jag förstår rätt. Min tanke var/är att det finns en stor mängd 'Sångtexter' och de underkategoriseras till en eller flera underkategorier. En sångtext kan ju vara både en barnvisa och en barnpsalm. I gruppen/kategorin "Övriga" är de texter som sjungs = Sångtexter men som vi änni intevet om de är Snapsvisor eller Folksvisor. En del av de s.k. "Läsarsångerna" har ju utvecklats från Skillingtryck till Psalmer (t.ex. Sångern om Svarta Sara = Der uppe ingen död skall vara). Flera av dessa äldre skillingtryck som fanns i väckelserörelsens repetoar är ju nu 100-150 år senare med som psalmer i den ekumeniska psalmboken. Vi ser hur det blir och så kanske det något bra kategoriseringssystem trillar nedf framför våra fötter.Agneta 18 november 2006 kl. 19.17 (CET)
- Om skillingtryck.
- Skillingtryck är felaktig beskrivning på den sångtext som populärt anses vara skillingtryck. Se Svensk Visarkivs ordlista
- I listan Wikisource:Skillingtryck har jag valt ut sångtexter som finns representerade i Filikromen, Bondesons Visbok samt Lennart Kjellgren. Och en sångtext där är Svarta Sara. Den har kommit med därför att många skrev av texten från Söndagsskolstidningen till den privata vaxboken i flertalet hem.
- Jag uppfattar Wikisource som ett ställe att lägga upp texter på ett populärvetenskapligt sätt. Svenskt Visarkiv får stå för det korrekta. De skall hjälpa forskarna att ta reda på spridningen av Svarta Sara. Lina Sandell blev accepterad som psalmförfattare först år 1937.
- Vi uppfattar det nog inte så särskilt olika ang. populärvetenskapligheten. Men det är därför det är bra att du ändå har koll på kategoriseringen här. Det är ju inte så lätt att vara populärvetenskaplig om man inte har det vetenskapliga stödet menar jag. Och jag kan inte stå alls för det sistnämända i sammanhanget. Men skriva in texter kan jag förståss. Om acceptansen av Lina S. som "psalmförfattare" gäller väl egentligen att ingen som skrev "läsarsånger" eller något för de "väckta". Det stals ju ganska friskt texter från Lina S., så kanske vi inte ska sänka henne, medan andra får stå kvar mer "upphöjt"? Jag har ett par biografier och minnes böcke om henne som kanske kan vara till hjälp framöver. Samtidigt har jag här då försökt att hålla mig neutral mellan olika religiösa sånger, men försökt att ge något tips om var de kan hittas.Agneta 19 november 2006 kl. 14.30 (CET)