Kategoridiskussion:Verk efter språk

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kategorisering[redigera]

Diskussionen är flyttad från Diskussion:J Wejs a i Fejnsk Båond stejnt av Diupwijk 20 december 2011 kl. 13.19 (CET)

Skulle det passa att på denna sida lägga in en kategori "kalixmål" eller liknande? Diupwijk 19 november 2011 kl. 16.12 (CET)

Det finns inte några sådana kategorier förut men det skulle vara intressant att kunna hitta de (fåtal) verk som vi har på olika mål så jag ser inga hinder för att skapa dem. --Thurs 19 november 2011 kl. 17.45 (CET)
Det skulle passa utmärkt! -- Lavallen 19 november 2011 kl. 17.57 (CET)
Fint! Var skulle denna kategori placeras i kategoriträdet? Varken Verk efter typ eller Verk efter ämne är helt klockrena överkategorier. Är det lika bra att skapa en ny kategorigren? (Denna diskussion skulle kanske föras på mötesplatsen.) Diupwijk 19 november 2011 kl. 18.08 (CET)
Ja, det är det nog, t ex:
Verk efter språk -> Verk på svenska -> Verk på svenska efter dialekt/Verk på dialekter av svenska/Verk på svenska dialekter -> Verk på kalixmål
I och för sig lite överarbetat för närvarade, men jag tycker "Verk efter språk" är bättre som toppkategori och även om vi teorin endast ska ha verk på svenska är det dock tänkbart att vi kan ha verk som innehåller en betydande del text på andra språk än svenska. (Se t ex Index:Danska och norska läsestycken.djvu).--Thurs 20 november 2011 kl. 16.16 (CET)
Betyder det att vi måste gå igenom alla sidor och lägga in dem under "Verk på svenska" (förutom något enstaka undantag)? Kan man inte istället ha två kategoriträd, typ:
Verk på främmande språk > Verk på danska
Verk på dialekt > Verk på kalixmål
Vad vore nackdelen med det? -- Simsalabim 20 november 2011 kl. 18.51 (CET)
God anmärkning! Vi ska inte behöva kategorisera ngt som "Text på svenska" annat än ev som överkategori.
Finns det andra typer av svenska texter än de på dialekt? -- Lavallen 20 november 2011 kl. 19.47 (CET)
Nej, det var tänkt som en överkategori som inte skulle innehålla några texter i sig själv. Jag tänkte inte att vi skulle kategorisera några verk som är på standardsvenska efter språk. Det är möjligt att Simsalabims förslag är tydligare på den punkten.
@Lavallen: Det finns ju varianter som inte är bundna till ett område utan mer olika grupper i samhället (sociolekter) men det är väl knappast troligt att vi kommer få några verk på sådana. Däremot kan man t ex tänka sig att kategorisera (ej normaliserade) verk efter språkepok åtminstone fram till och med den äldre nysvenskan.--Thurs 21 november 2011 kl. 00.13 (CET)
Ja, det var ungefär det jag funderade på. Vi har ju iofs verk efter år, men där kan det ju finnas moderniserade texter, vilket gör att texten ändå inte är representativ. -- Lavallen 21 november 2011 kl. 09.08 (CET)
Ok, jag förstår. Då har jag inga invändningar mot trädet som du föreslår. -- Simsalabim 21 november 2011 kl. 19.14 (CET)