Mall:Rättelse

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Användning[redigera]

Den här mallen används för att rätta tryckfel som finns i den texten du håller på att korrekturläsa. Mallen tar två parametrar: Den första är ordet så som det är skrivet på sidan, den andra är ordet så som det borde vara skrivet. Ifall t.ex. ordet »krafter» är skrivet »kraftr» skriver du:

{{Rättelse|kraftr|krafter}}

Det är valfritt att använda mallen, men fördelen med att använda den är att man på det sättet visar andra som korrekturläser att man inte har läst fel, utan har man har bedömt att ordet är felskrivet, och därför bör bli rättat.

I de fall texten du jobbar med har en lista över tryckfel, och hur dessa bör ändras, är det bäst att använda mallen {{korrektion}}, som är skapad speciellt för sådana listor. Skulle du finna ett tryckfel som inte är medtaget i listan över tryckfel, används istället den här mallen.

Observera: Använd inte mallen om du inte är helt säker på att ordet är felstavat. I gamla texter kan man ofta finna att ord stavas på ett annat sätt än vad nutida svensktalande är vana vid, och avstå hellre från att rätta ett ord än att riskera att föra in en felaktig rättelse.