Hoppa till innehållet

Så fungerar Wikipedia/Inledning

Från Wikisource, det fria biblioteket.
←  Innehåll
Så fungerar Wikipedia
av Lennart Guldbrandsson

Inledning
Vad är Wikipedia, egentligen?  →
(sidindex)


[ 12 ]

Inledning

Wikipedia är inte en enda sak, utan många olika saker. Troligen är det därför det finns så många åsikter om Wikipedia; lite som den där berättelsen om några blinda män som undersöker en elefant. En av dem känner på elefantens sida och tror att det är en vägg. En annan känner på snabeln och tror att det är ett rep. En tredje känner på en bete och föreställer sig att det är ett spjut. Själv hoppas jag kunna beskriva hela elefanten. Efter fyra år som skribent på svenskspråkiga Wikipedia, tre år som dess presskontakt och snart ett år som ordförande för Wikipedias svenska stödförening, har jag en god chans att lyckas. I arbetet med den här boken har jag pratat med dussintals wikipedianer, rest hundratals mil, sorterat genom tusentals bok- och internetsidor efter ytterligare insikter om hur Wikipedia fungerar. Det här är vad jag har hittat.

***

Inför det amerikanska presidentvalet 2008 rapporterade den anrika tidningen The Washington Post: ”Skriver man en kandidats namn på Google så finns en Wikipediaartikel bland de första resultaten, vilket gör att de texterna i stort sett är lika viktiga som vilken annons som helst för att definiera kandidaten.”

Det är svårt att tänka sig att man skulle kunna byta ut 'Wikipedia' mot 'Encyclopaedia Britannica' i det citatet. Ändå är båda uppslagsverk. Encyclopaedia Britannica räknas dessutom vanligen som mer tillförlitlig än Wikipedia. Hur kan det då komma sig att The Washington Post skriver 'Wikipedia'? Kan det ha att göra med den ”informationsrevolution” som vissa menar att Wikipedia utgör? Att Wikipedia är en av de största gräsrotsrörelserna någonsin, med flera miljoner deltagare runtom i världen? I en tid när det finns nyhetskanaler som sänder dygnet runt, och tidningar på internet, har någon tid eller lust att vänta på att redaktionen för ett uppslagsverk ska väga informationen på silvervåg innan man publicerar en rad? Vi behöver ju någon plats där världen förklaras: ett nutida uppslagsverk.

[ 13 ]Å andra sidan är det lätt att inse Wikipedias svaghet: med sådan snabbhet uppstår det lätt felaktigheter. Därmed kommer vi till en samvetsfråga. Givetvis är jag partisk när det gäller Wikipedia: jag skulle knappast ha lagt ner så mycket tid som jag gjort på Wikipedia, för att inte tala om skrivit den här boken, om jag inte hade gillat Wikipedia. Mitt mål är ändå att vara neutral. Jag tänker inte släta över de problem Wikipedia har (där har vi en lång lista…), och jag tänker inte förtiga de konflikter som varit. Det finns flera skäl till det. Ett är att det inte hade blivit en intressant bok för andra än närmast sörjande. Ett annat skäl är att det inte ligger för mig. Jag är dålig på att ljuga. Men framför allt är det en del av Wikipediakulturen att vara saklig. Det finns till exempel inte mycket kritik mot Wikipedia från allmänheten som inte kommit från Wikipediagemenskapen långt tidigare. När allmänheten inser problemet har det ofta redan rättats till ― och ersatts av nya problem… Vi wikipedianer gillar helt enkelt att förbättra saker. Det kanske är därför vi sysslar med något som aldrig lär bli klart. Nu hoppas jag bara att du blir en av oss. Gå till:

http://sv.wikipedia.org

Lennart Guldbrandsson, alias Hannibal på Wikipedia
Göteborg, sommaren 2008

PS. I boken har jag strukit under adresser inom Wikipedia. Du hittar dem lätt genom att skriva in titeln i sökrutan. Skulle något ha ändrats efter den här bokens tryckning visar det bara på hur snabbt Wikipedia förändras.

***

Introduktion till tredje upplagan

Sedan förra upplagan av boken har mycket hänt: Wikipedia har bytt upphovsrättslicens, antalet artiklar har ökat, flera donationer har skapat ett fokus på användbarhet även för nykomlingar, flera arkiv och museer har skänkt miljontals bilder till Wikimedia Commons och USA har haft sin första Wikipedia Academy. Inget av det här har jag skrivit om i boken. Böcker är ju inte gjorda för att uppdateras i realtid. Men det finns andra sätt att ta reda på vad som händer. Wikipedia till exempel. För att sprida boken ytterligare har jag beslutat att byta fri licens på boken, så att den nu ska kunna inkorporeras i Wikipedia.

Lennart Guldbrandsson
Göteborg, förvåren 2010