Sida:Arfvingen till Redclyffe 1901.djvu/23

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
19
FÖRSTA KAPITLET.

för honom. Hans mor ägnade sig helt och hållet åt honom, och hela huset för resten lydde hans minsta nyck.

Systrarna hade haft guvernant ända tills helt nyligen, då Laura börjat deltaga i sällskapslifvet; nu skulle de fortsätta sina studier på egen hand, medan fru Edmonstone själf undervisade lilla Charlotte.
ANDRA KAPITLET.

När Charles var för klen för att komma ned men ändå icke behöfde ligga till sängs, tillbragte han dagarna i sin mors arbetsrum, dit man kom såväl från hennes sofrum som från hans. Det låg ofvanför salongen och var liksom denna ett gladt och soligt rum med ett stort utbyggdt fönster; det hade en vacker spegel i svartlackerad ram med förgyllningar, bekväma gammaldags länstolar, en bred soffa, där Charles vanligen tillbragte förmiddagarna, och en eldstad, där brasan alltid brann bättre än på något annat ställe i huset.

Här befann sig nu Charles en måndagsafton, iklädd en brokig nattrock med grant kinesiskt pagod-mönster, medan lilla Charlotte satt på en pall bredvid hans soffa och höll honom sällskap.

Det var inte alltid Charles höll till godo med Charlotte; hon var, liksom han, bortskämd af den öfriga familjen, och deras viljor sammanstötte ibland; men just nu hade de ett gemensamt intresse, och han var mycket nådig.