Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/348

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
II

För vinnande af mera reda har jag uti ett sammanhang beskrifvit hvarje pastorats kyrka eller kyrkor och dithörande konstverk, innan jag öfvergått till ett annat prestgäll. Allteftersom moder- eller lydkyrka legat närmast i vägen, ha de blifvit undersökta. Norra befallningen har med undantag af Wisby fyratiosju kyrkor och sex ruiner af sådana. Af dessa ruiner kallas fyra öde kyrkor och en är förändrad till magasin och en till fähus inunder och magasin uppöfver. Enär jag ansett, att moder- och lydkyrkor böra efter hvarandra tagas i betraktande, så har jag jemte Sjonhem och Roma, hvilka ligga i den norra befallningen, beskrifvit deras annexer Viklau och Björke, som tillhöra den södra.

Utfärden har tagits från Wisby till närmaste kyrka och så vidare utan afseende på blifvande krokvägar. Dock ha dessa irrfärder blifvit så gjorda, att jag icke återkommit till samma ställen, men stundom måst befara dels ganska smala dels temligen dåliga vägstycken. Då man på dylika kringresor ej sällan nödgas många timmar uppehålla sig å särskildta ställen, så är det förmånligast att betinga sig en skjutsare för flere dagar å rad. Detta sätt att färdas på Gotland är ej ovanligt och faller sig föga dyrare än med vanlig skjuts.

Af förekommande anledning anser jag mig böra för att icke missförstås med några ord redogöra för det sätt, hvarpå jag beskrifvit Gotlands konstverk. Liksom det är ganska vanligt, att man till det yttre och inre beskådar byggnader och mindre söker göra sig reda för det hela än för en och annan detalj ; så är det ej mindre vanligt, att man på samma sätt framställer sina intryck af konstverk. Att så betrakta och