Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/379

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

25

lika med karm innehåller två poster och tre trebladiga spetsbågar, af hvilka den mellersta är vida högre än de omgifvande. Begge fönstren, som till omfattningar karmar poster och bågar äro ut- och invändigt snedsmygiga, ha djupt hålkälade vattenlister. Korets gafvelröste har en stor rakspetsig ljusöppning. På midten af korets södra sidomur märkas spår efter ett trekantigt och på midten af altarväggen ses ett rakslutet väggskåp samt vid södra ändan af densamma äfven ett sådant med rosprydd gallerdörr.

En ingång på midten af norra sidomuren inför i sakristian. Yttre omfattningen har två rätvinkliga hörnsprång, af hvilka det yttre är lagspetsigt men det inre rundbågigt. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig. Sakristian, hvilken invändigt håller i söder och norr 9.3 samt i vester och öster 13.9, har låga skråkantiga socklar. Ett korshvalf, som betäcker sakristian, har åt söder och norr rundbågiga, men åt vester och öster spetsbågiga kappor, hvilka äro raka föga uppåtgående. Sakristian upplyses af ett litet rakbetäckt fönster åt öster och ett nyare åt norr samt har i den södra sidomuren ett stort och i den östra ett litet rakspetsigt väggskåp.

Tornet, som innehåller tre afdelningar öfver hvarandra, har skråkantiga socklar, hvilka äro 3.4 lägre än skeppets och korets. Första afdelningen, hvars inre sträckning i söder och norr utgör 10.2, i vester och öster 11.0 samt murtjocklek 5.6, betäckes med ett lågt tunnhvalf på vederlag i söder och norr samt har en ingång från vester och öppnar sig med hela sin bredd och böjd åt öster. Yttre omfattningen af ingången har å hvarje sida ett stort murhörn och derinnanför tunna