Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/385

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

31

sträcker tungan öfver ringen och håller med båda händerna deri; å det nordvestra sitter en man och hvilar sitt venstra ben på sitt högra knä. Kransen har rundstaf och hålkäl och motsvaras å sido- och gafvelmurarna af hålkälade lister såsom kragstenar. Skiljebågarne äro halfcirkelformiga enkla och 2.0 breda. Kapporna, som i hörnen uppgå från små kragstenar, äro rundbågiga och föga uppåtgående.

En ingång å södra sidomuren i midten af vestra hvalfafdelningen framter följande anordning. Portalen har å hvarje sida en grof kolonn emellan breda poster och stora murhörn. Baserne för kolonnerna äro attiska med skyddsblad. Kapitälerne äro bägarformiga och å hvardera ses en örn, hvilken med utslagna vingar står framlutande på och biter i ringen, vid sidorna om hvarje örn märkas blad. Kransarne äro rundstafviga och hålkälade. Posterne, som stå på hög tröskel, prydas med konsoler, af hvilka den vestra utgöres af qvartstaf och hålkäl, den östra af hålkäl och qvartstaf. Murhörnen hvila på socklarna. Posterne, kolonnerne och murhörnen uppbära skarpkantiga rundbågar. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig.

En motsvarande ingång å norra sidomuren har en dragning åt öster. I portalen stå breda, tjocka och skarpkantiga poster på hög tröskel och uppbära ett trebladigt dörrfält med två små rullika knoppar. Vid hvarje sida derutanför uppgår ifrån socklarna en grof rundstaf utan bas och kapitäl och derpå hvilar en skarpkantig rundbåge. Den vestra rundstafven skiljes från sidomuren med en liten randlist och den östra med en djup hålkäl. Inre omfattningen har sneda smygar och lågrakspetsig betäckning.