Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/444

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

90

kälade kransar. Härvid bör likväl märkas, att kragstenen å vestra och östra gafvelmuren är låg och halfrund. Skiljebågarne äro enkla och spetsiga, kapporna raka och lågspetsiga samt uppåtgående.

En mycket bred och hög ingång å den södra sidomuren i midten af vestra hvalfafdelningen har en motsvarande helt liten å den norra. I den södra portalen stå å hvarje sida tre kolonner mellan små murhörn och ytterst en grof föga framspringande halfkolonn. Grundstenarne äro brant skråkantiga, baserne attiska med afrundade plinter, kapitälerne höga och bägarlika. Baserne äro släta, men de ha för halfkolonnerna bladverk. Kapitälerne prydas med yfviga blad och fasettband. Å östra halfkolonnens kapitäl märkes en krönt person, som i högra handen håller ett svärd, och derbakom åt öster ses ett upprättstående lejon, hvilket har blomprydd svans och uträcker tungan. Kransarne äro hålkälade med afrundade platter. På poster, som äro breda och stå på hög tröskel, hvilar ett sexflikigt dörrfält, och deröfver utspringa sex rundbågar, hvilka prydas med rullika knoppar och uppbäras af de innersta helt tunna murhörnen. Kolonnerne motsvaras af rundstafviga och murhörnen af skarpkantiga bågar samt halfkolonnerne af en qvartstaf, som alla äro spetsiga. Portalen, hvilken är slipad, håller 5.3 mellan posterna, som bestå af hela block och äro 11.0 höga. Från tröskeln till midten af dörrfältet utgör hela höjden 15.1. På halfkolonnerna uppstår ett högspetsigt röste med hålkälade vattenlister.

Den norra portalen är rätvinklig. Omfattningen betäckes med en rundbåge och bildar ett litet framsprång, hvilket sluter sig med en skråkant till yttermu-