Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/449

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

95

en nyckel i högra handen. Å den norra pilastern finnes framtill en likadan anordning, och der ses nederst S. Paulus med bart hufvud och svärd i högra handen, öfverst en biskop med spetsig mössa hållande en kräkla i den venstra handen och läggande den högra på bröstet. Kapitälerne ha kransar med hålkäl och rundstaf. Poster på hög tröskel uppbära ett dörrfält och derpå ses två halfva och fyra hela rundbågar med knoppar och bladprydda svicklor. På kapitälerna och murhörnen uppstå motsvarande spetsbågar. Inre omfattningen kan icke bestämmas.

Midt öfver ingången märkes ett spetsigt fönster, som ut- och invändigt har sneda smygar och blifvit igenmuradt för inrymmande af ett magasin derinnanför. I detta fönster står en midtpost under två spetsbågar och derpå en fyrbladig ros. Å södra sidomuren finnes ett stort fönster, hvilket äfvenledes har spetsig betäckning samt till det yttre och inre sneda smygar. Två poster i detta fönster uppbära trenne trebladiga spetsbågar och derpå höja sig tre sexbladiga rosor. Östra sidan af åttkanten upptages af en stor spetsig tornbåge med hålkälade dynstenar.

Man uppgår i den sydvestra sidan på en beqväm spiraltrappa, som håller 6.3 i tvärmått och har en temligen smal illa tilltuktad midtpelare, till öfra afdelningen, hvilken å alla sidorna, med undantag af östra sydöstra och nordöstra, omgifves af ett galleri. Man kan från galleriet i sydost och nordost inkomma till vinden genom små rakslutna ingångar. Från galleriet inför en lågrakspetsig ingång på fyra trappsteg genom vestra muren till öfra afdelningen. Galleriet, som håller 3.5 i bredd och 2.0 i yttre murtjocklek, intager