Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/586

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

232

andra, har likadana socklar som skeppet och framter å alla sidor någon inåtdragning. Första afdelningen, hvilken invändigt utgör i söder och norr 12.1 samt i vester och öster 13.1 och har i murtjocklek 5.8, betäckes med ett korshvalf, hvars kappor äro vågräta. En ingång på midten af vestra sidomuren är till yttre omfattningen rätvinklig och rundbågig. Poster på hög tröskel nära midten af muren uppbära en rundbåge. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig. Åt öster prydes tornbågen med rundstafviga murhörn, och den har spetsig betäckning med hålkälade dynstenar.

En raksluten ingång i skeppets sydvestra hörn inleder till en trappa i tornets södra sidomur, vid hvars vestra ända en likadan ingång inför på första afdelningens takhvalf. Andra afdelningen, som betäckes med ett högt korshvalf och inrymmer två bjelklag öfver hvarandra, har på midten af södra sidomuren en liten fyrbladig ljusöppning, hvars inre omfattning är snedsmygig och raksluten. På midten af östra sidomuren märkes en raksluten ingång till vinden.

I andra afdelningen vid södra sidomuren finnes en inbyggd trappa, som uppleder från öster till vester och ingår på första bjelklaget. Sedan utför derifrån en raksluten ingång till en trappa, hvilken sträcker sig från vester till öster i norra sidomuren, på midten hvaraf en likadan ingång öppnar sig till andra bjelklaget. Samma trappa uppgår derifrån till östra ändan af norra sidomuren och inleder der i tredje afdelningen, hvars golfplan utgöres af sistberörda takhvalf. Å tredje afdelningens hvarje sida finnes en glugg, hvari en midtkolonn uppbär två lågspetsiga bågar. Den yttre omfattningen är rätvinklig och lågspetsig, den inre rät-