Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/596

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

242

snedsmygigt. Tornbågen, hvilken har hålkälade dynstemar och spetsig betäckning, är något smalare, men mycket högre än triumfbågen.

I första afdelningens vestra sidomur vid norra ändan inför en raksluten ingång till en trappa, som uppgår genom densammas norra till östra ändan. I andra afdelningen finnes åt öster en spetsig hjelpbåge, hvilken har lika bredd med sjelfva afdelningen. Från trappan, som uppleder på skeppets takhvalf, inkommer man i andra afdelningen genom berörda hjelpbåge. I södra sidomuren vid östra ändan uppför genom en raksluten ingång en rät trappa till ett galleri, och i norra sidomuren nära vestra ändan finnes en likadan ingång för en trappa till ett sådant. Utanför södra och norra sidomuren sträcka sig dessa gallerier, af hvilka hvardera är 2.8 bredt och har haft två tvådelade öppningar nemligen det södra at söder och det norra åt norr. Bågar och kolonner äro bortbrutna, men pilastrar med hålkälade kransar äro i behåll. I det södra galleriet qvarstår en pelare, men i det norra ingen.

Uti hvarje galleri ses på midten af den motsvarande sidomuren en rakbetäckt ingång till en trappa, som uppför till tredje afdelningen, hvars golf utgöres af ett bjelklag. I tredje afdelningen finnes på vestra sidomuren närmare norra ändan en stor fönsterros, hvilken i midten har en sexbladig ring och derutomkring sex stora blad. Rosen, som utgöres af en enda häll och intager yttre murkanten, är ut- och invändigt snedsmygig. Inre omfattningen är mycket djup samt snedsmygig och lågrakspetsig.

En trätrappa uppgår till fjerde afdelningen, hvilken har å hvarje sida två gluggar jemte hvarandra. I