Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/669

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

315

hvalfven hvila på lika höga vederlag, men de tre mellerste äro i anseende till större spännvidd något högre än de omgifvande. Kapporna äro spetsiga och uppåtgående, men vid sidomurarna vågräta för att i någon mån öka fönstrens höjd och minska takhvalfvens utåtspänning utan att störa det helas harmoni.

Å den södra liksom å den norra sidomuren i midten af vestra hvalfafdelningen finnes en ingång. Den södra portalen hvilar på sammansatta bottenhällar och har å hvarje sida två smärta kolonner mellan ovanligt stora murhörn. Innerst stå poster på hög tröskel, och ytterst framspringa stora fyrkantiga pilastrar. Kolonnerne ha mycket sammantryckta attiska baser med skyddsblad, murhörnen vanliga skråkanter. De yttre kapitälerne äro blad- och de inre veckprydda, kransarne hålkälade och såsom vanligt gemensamma för kolonnerna murhörnen och pilastrarna. På kolonmerna uppstå rundstafviga på murhörnen och pilastrarna skarpkantiga rundbågar. Posterne uppbära ett fyrbladigt dörrfält, som prydes med lätt utarbetade blad och har tvenne runda och tvenne treflikiga knoppar. På pilastrarna, hvilka framspringa 1.5, hvilar ett spetsigt röste med hålkälade vattenlister. Portalen, som är ganska stor, utgöres af slipad kalksten. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig.

I den norra portalen, hvilken har en brusten bottenhäll, står å hvarje sida en smärt kolonn emellan stora murhörn. Baserne äro attiska med skyddsblad, kapitälerne bägarlika och bladprydda samt kransarne hålkälade. Poster på hög tröskel uppbära ett rakt och slätt dörrfält. På kolonnerna hvilar en rundstafvig, men på murhörnen skarpkantiga rundbågar. Portalen,