Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/744

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

390

ning. Å norra sidomuren nära vestra ändan märkes en ingång, som till inre delen är igenmurad. Yttre omfattningen har två stora murhörn, hvilka uppgå från socklarna och prydas med tunna hålkälade kransar. På dessa murhörn hvilar en skarpkantig rundbåge. Poster på hög tröskel uppbära ett rakt dörrfält.

Skeppet har för få år sedan fått två fönster å södra och två å norra sidomuren, som äro rundbågiga och försedda med karmar poster och bågar af trä i ett slags medeltidsstil, den der aldrig funnits. Triumfbågen är smal hög och spetsig med hålkälade dynstenar. Vid hvarje sida derom åt vester finnes en temligen stor men föga djup altarnich, hvilken är rätvinklig och spetsbågig. Å vestra gafvelmuren märkes en stor spetsbågig fördjupning, som påtagligen varit ärnad till en tornbåge, men en tornbyggnad har ej kommit till utförande.

Koret, hvars inre bredd utgör 16.7 och längd 33.3 samt murtjocklek 4.1, har skråkantiga och rundstafviga socklar, som äro något högre än skeppets. Två korshvalf, af hvilka det vestra har vida större sträckning i vester och öster än det östra, bilda korets betäckning. Korshvalfven, som äro spetsiga och ha raka temligen starkt uppåtgående kappor, sakna skiljebåge och kragstenar. Öster om den nyssberörda triumfbågen märkes en sådan, hvilken är vida bredare och lägre än densamme och har spetsig betäckning med hålkälade dynstenar. Denna egenhet ådagalägger, att skeppet är äldre än koret.

Å södra sidomuren nära vestra ändan finnes en ingång. Yttre omfattningen har emellan breda poster och stora murhörn smärta kolonner. Från posterna,