Hoppa till innehållet

Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/18

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Desse äro nu nyligen förökte med en artig samling, som av medicine professoren i Lund herr Eberth. Rosen är framställd uti dess Observationes Botanicæ, Lund 1749, såsom

Verbascum, Sium, Sison, Allium,
Dianthus, Acer, Vicia, Antirrhinum,
Sisymbrium, Hypchæris, Crepis, Senecio etc.

Djur, besynnerligen av fåglar och insekter, har även herr profess. Leche samlat i Skåne till ansenligt antal, dem han med mig benägit kommunicerat då jag utgav Faunam Sveciam.

Traktater som jag i detta verk citerat, äro, jämte bar. Hårlemans dagbok s. Resa, Stockh. 1749, okt. inga andra än mine egne små handböcker, vid vilka jag bör nämna editionerne för eftervärlden:

Systema Naturæ. Stockh. 1748. Octavo
Flora Svecia. Stockh. 1745. Oct.
Fauna Svecia. Stockh. 1746. Oct.
Hortus Upsaliens. Stockh. 1748. Oct.
Materia Medica. Stockh. 1749. Oct.

Kartan över Skåne have vi att tacka herr överdirektören Jac. Faggot före, som av nit för vetenskaper, av kärlek för sina landsmän och av gammal vänskap för mig henne avtagit.

Frikostighet, gunst och välfägnad hava så rikeligen och benägit blivit mig ertedde i detta land av alla dess invånare, besynnerligen av skånska noblessen, såväl som av präster och magistratspersoner, att jag uppriktigt måste tillstå, det jag i intet land, ehuru jag allestädes vunnit gunst, blivit emottagen med så mycken fägnad och ynnest som i denna ort; för vilket allt jag hembär en och var vördsam tacksägelse.