Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/204

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Pilarna Fl. 812 som stodo planterade vid husen och vallarna, hade mist alla sina blan, att icke ett enda var övrigt, genom skråpukar av en nattfärla Fn. 822, vilka nu sutto i puppor inom sina nät.

Gräsmatken Fn. 826 som 1749, 1748, 1747 gjort höet så dyrt i Uppland, att ett lass, som för 7 år sedan såldes för 9 daler kopparmynt, nu säljes för 42, eftersökes över hela Skåne, men jag fant icke en enda. Så ser man, att landsplågorna icke komma av torka eller väta om sommaren eller av vintrens beskaffenhet, ty det ena landet har sig proportionellt emot det andra, men att en ohyra, som en gång sig inrotat, kan ej så lätt utdödas.

Lund, kvart 4 ifrån Dalby.


Junius 10

Akademien i Lund hade så ansenligen blivit bättrad de ett och tjugu åren, sedan jag här studerade, att jag näppeligen ville känna henne igen, vilket hon har mycket att tillskriva sina stora kanslerer, Gyllenborgarne.

Lundagården som frammanför akademien var anlagd av vår makalösa överhovintendent herr baron Hårleman, var oförlikligt präktig med de många slags trän han var prydd; utom det att han var omgiven med en fast mur och stängd med tre vackra järnportar. Norr om akademien var ett stort fält till stallgård, där observatorium även var tillärnat. Emellan akademien och stallgården var ett skönt fält av 155 steg i längden till academiæ trädgård kringstängt med en 4½ aln hög och fast mur av tegel, och gatorne däromkring väl stenlagde. Uti akademien besågs konsistorium med konungarnas och kanslernas porträtter. Ovanpå var anatomisal samt tvenne rum för museum och överst en ganska präktig adparatus instrumentorum physicorum. Museum academicum bestod till stor del av salig arkiater Kilian Stobæi samlingar, mest uti lapideis, utom åtskilliga vackra stycken, som salig riksrådet greve Carl Gyl-

198