Hoppa till innehållet

Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/385

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Åkerkål, som här på orten orenar åkarne, var av 3 slag. Sinapis arvensis Fl. 548, Brassica arvensis Fl. 546, Raphanus arvensis Fl. 568, av vilka den sista var besynnerlig ömnig i havran.

Hydropica, eller en kvinna om 60 år, hade nu på fjärde året vattusoten av det hon haft rosen i benet eller flytande ben, vilka blivit av blinda ledare läkte, varefter det gått upp i kroppen och blivit en ascites, som så tilltagit, att magen var runt omkring 9 kvarter och ifrån scrobiculo cordis till regionem pubis 5 kvarter.

Mullvad Fn. 17 fångades. Hans kropp var svart som kol, men hans korta, breda och starka fötter voro alla vita. Hela hans kropp var täckt med helt täta, stackiga och glimmande hår, att han såg ut som sammet. Stjärten var knappt en tvärfinger lång. Hans snabel gick smal och lång fram över munnen, och övra läppen, som på sidorna var tunn som en hinna, hade en djup fålla långsåt snytet på undra sidan. Tänderna voro frammantill i övra käken 6 jämna men i nedra käken 8 framstående. Betarna stodo tätt till varandra på vardera sidan ovan och nedan, alltid 5, av vilka den främsta var större, besynnerligen ovan i munnen. Klorna voro på vardera foten 5, och voro framfötterna däruti besynnerliga, att de suto invid axeln utan arm.

Landet emellan Skillinge och Össjö var väl slätt men utom fälten bevuxit med lövskog, så präktigt som en Carlbergs trädgård och så täckt, att artigare kunde ej av önskan målas.

Virga aurea Fl. 685 begynte nu allmänt blomstras.


379