Hoppa till innehållet

Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/394

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
  1. Argilla nigricans, varav även eldfasta käril kunde beredas, tjock 2 kvarter.
  1. Arena argillacea alba solidiuscula, in aqua demum solubilis, tjock 2 eller flere alnar.

Det berättas, att skottar varit de första, som här i Skåne på Hälsingborgstrakten uppfunnit och brutit stenkol År 1663 hade en bergsinspektor, Caspar Smidt, brutit stenkol omkring Hälsingborg. År 1692 hava ännu stenkol blivit brutne i någon kvantitet vid Hälsingborg. Stenkolsflötsen är merendels tjockare inåt landet än vid västra havssidan.

Assessor Swab hade här vist med åtskillige prov, vad en solid vetenskap kan åstadkomma. Han hade förfärdigat av leran (D) tutlar, deglar och blyartdeglar med tillsats av blyarts, så vackra som någonsin de utländska, och voro alla desse de första, som i Sverige blivit gjorde. De söpo icke vatten, då man slickade på dem. Samma lera, som här var i myckenhet, gav också eldfasta tegel. Även hade assessor Swab blött leran (K) och densamma slammat och fått därav en fin, skarp sand, vilken var en tjänlig tillsats vid de eldfasta kärlen. Av densamma ifrån sand slammade leran hade han gjort durksiktiga käril, som liknade porcellain.

Tegelbruket vid Glömslöv emellan Landskrona och Hälsingborg var även anlagt av assessor Swab, där 4,000 tegel kunde slås om dagen av en karl. Leret bråkades utan oxar och piskades med slagor samt brändes utan ugn. Han sade sig ock här kunna förfärdiga klink eller tegel, som står under vattnet.

Sal Mirabile Glauberi hade assessor Swab förfärdigat i myckenhet av fuco vulgari per incinerationem.

Saltet, som samlas av norska havsvattnet, sade assessor Swab vara osmakeligt till mat, och att alkali salis communis fås härav rent kvarliggande, då nitrum cubicum detoneras.

Experiment om glas, som kan solveras, lärde vi av herr assessor Swab, vilket var mycket sällsamt, nämligen om man tager silex eller flinta och sal tartari, blandar och smälter det i en degel, bliver det till en glas. Men om detta sättes i en källare,

388