Sida:Den gäckande nejlikan 1919.djvu/18

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

14

ovillkorligen åtlydas vid straff av anklagelse för förräderi.

Chauvelin uppgav en kort suck av tillfredsställelse, som han inte ens sökte dölja för Robespierre.

— Jag kommer att behöva medhjälpare, sade han, eller skola vi säga spioner? Och naturligtvis pengar.

— Ni skall få båda delarna. Vi ha en mycket effektiv hemlig underrättelsetjänst i England, och de ha gjort stor nytta där. Det råder svårt missnöje i Midland-distriktet — ni minns nog Birmingham-upploppet. Det var huvudsakligen våra spioners verk. Och så känner ni väl skådespelerskan Candeille? Hon har kommit in i de kretsar i London, som hysa vad de kalla liberala åsikter. Jag tror de kallas whigs. Lustigt namn, eller hur? Det betyder peruk, tror jag. Candeille har givit välgörenhetsuppträdanden, till hjälp åt våra fattiga i Paris, på ett par av whig-klubbarna, och i förbigående sagt har hon varit oss till stor nytta.

— En kvinna är alltid till nytta i sådana fall. Jag skall söka upp medborgarinnan Candeille.

— Och om hon gör er värdefulla tjänster, tror jag att jag kan erbjuda henne en frestande belöning. Kvinnor äro så fåfänga! tillade han och betraktade uppmärksamt sina polerade naglar. Det finns en plats ledig vid Maison Molière. Eller — det vore kanske ännu mera lockande — för den planerade nationalfesten och den nya folkreligionen ha vi ännu inte valt någon Förnuftets gudinna. Det borde tilltala ett kvinnligt sinne. Personifierandet av en gudinna, med processioner, skådespel och allt annat. Stor vikt och betydelse för en bestämd person. Vad säger ni om det, medborgare? Om ni verkligen behöver en kvinna för främjandet av edra planer, har ni sådant till ert förfogande, som borde öka hennes nit.

— Tack, medborgare, svarade Chauvelin lugnt. Jag har alltid hoppats att revolutionsregeringen en vacker dag åter skulle påkalla mina tjänster. Jag erkänner att jag misslyckades i fiol. Engelsmannen är uppfin-