Sida:Den siste chevalieren 1928.djvu/49

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Den unga flickan, som var ungefär fjorton år, satt alldeles i närheten av barnet, en gosse, som var sjuk och låg till sängs med slutna ögon, som om han sovit, vilket dock var alldeles omöjligt till följd av det oväsen, de besökande gjorde. Medan somliga av dessa flyttade på sängarna, undersökte andra deras kläder och underkläder. När undersökningen var avslutad, stodo de övriga och stirrade på de stackars fångarna, som icke en enda gång höjde blicken — den ena från sin bok, den andra från sitt broderi och den tredje från sin bror.

Den äldsta av kvinnorna var lång, vacker och mycket blek. Hon tycktes ägna hela sin uppmärksamhet åt boken, ehuru hon förmodligen icke fattade ett ord av vad hon läste. En av männen trädde fram, ryckte brutalt ifrån henne boken och kastade den mitt i rummet. Fången sträckte handen över bordet, tog en annan bok och fortsatte att läsa.

Mannen gjorde en ursinnig åtbörd, liksom för att rycka till sig även den andra boken, vilket skrämde fången med broderiet i närheten av fönstret; den unga flickan sprang upp, slog gråtande armarna om den läsandes hals och utbrast: ”Stackars mor!” i det hon kysste henne. I detsamma satte fången sin mun till hennes öra och viskade: ”Marie, ett brev är gömt i kaminen. Tag bort det!”

”Seså!” sade municipalen brutalt, i det han ryckte till sig flickan och skilde henne från modern. ”Ha ni inte snart slutat era omfamningar?”

”Monsieur”, sade flickan, ”har nationalkonventet förbjudit barn att omfamna sina mödrar?”

”Nej, men det har beslutat, att förrädare, aristokrater och fördettingar skola straffas. Det är därför jag är här för att förhöra er. Svara, Antoinette!”

Kvinnan, som blev tilltalad på detta ohyfsade sätt, bevärdigade icke mannen med en enda blick, utan vände endast på huvudet, i det en svag rodnad drog över hennes blekn ansikte.

”Det är omöjligt, att du skulle vara okunnig om försöket i går kväll. Varifrån kom det?”

Samma tystnad från fångens sida.

"Svara, Antoinette”, sade Santerre, i det han närmade sig henne, utan att observera den fasa och förfäran, som grep den unga kvinnan vid åsynen av mannen, som den 21 januari fört Ludvig XVI från Temple till schavotten. ”Svara! Man har i natt konspirerat mot republiken och försökt befria er ur den fångenskap, i vilken ni skall hållas,

43