Sida:Dorian Grays porträtt 1948.djvu/100

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
98
OSCAR WILDE

Ett förstört liv! Inget liv är förfelat med undantag av det som är hämmat i sin växt. Om du önskar fördärva naturen, behöver du endast söka reformera den. Och äktenskapet! Naturligtvis är det dumt. Ty det finns andra och intressantare förbindelser mellan man och kvinna. Jag skulle säkert uppmuntra dem. De har det behaget att de är moderna. Men här kommer Dorian själv. Han kan säga dig mer än jag.

— Käre Harry, käre Basil, ni måste gratulera mig! sade den unge mannen i det han kastade av sig den sidenfodrade frackkappan och tryckte sina vänners händer. Jag har aldrig förr varit så lycklig. Naturligtvis kom det hastigt. Allt skönt kommer så plötsligt. Och dock är det som jag hela mitt liv bara hade. sökt efter detta enda.

Han blossade av glädje och rörelse och såg underbart vacker ut.

— Jag hoppas du alltid skall vara lycklig, Dorian, sade Hallward. Men jag förlåter dig inte att du inte meddelade mig något om din förlovning. Harry visste om den.

— Och jag förlåter dig inte att du kommer för sent till middagen, inföll lord Henry skrattande och lade handen på ynglingens axel. Kom och sätt dig här så får vi se vad den nye kocken duger till. Och så kan du berätta oss allt.

— Det är inte mycket att berätta, ropade Dorian under det de satte sig omkring det lilla bordet. Vad som hänt är detta. När jag lämnat dig i går, Harry, klädde jag mig och fick mig litet mat i den där lilla italienska restaurangen som du har visat mig på, och gick klockan åtta på teatern. Sibyl spelade Rosalind. Uppsättningen var naturligtvis avskyvärd och Orlando gräslig. Men Sibyl! Ni skulle ha sett henne! När hon kom in i sin