Sida:En gammal stockholmares minnen Del 1.djvu/243

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
235
UNDER RIKSDAGARNE.


riksdagsmän. Många af dem träffade han i den stora sällskapskrets som ofta samlades i handlanden Jakob Eurenii gästfria hus. Denne Eurenius, landsman till Strindlund, rådde om huset n:o 13 vid Lilla Nygatan och hade där i många år en kryddkramhandel, till hvilken sedan kom ett porslins-, leksaks- och bosättningsmagasin, med hvilket Eurenius slutligen förenade grosshandel. Han var en af hufvudstadens mest kända och värderade borgare.

Vid början af riksdagen 1850 deltog Strindlund en afton i ett stort sällskap som Eurenius bjudit till Strindlunds ära och för att hälsa honom välkommen ännu en gång till Stockholm. Strindlund bodde alltid hos Eurenius under riksdagarne. Nämnda afton visade han sig synnerligt vänskaplig mot de Stockholmsborgare som befunno sig i sällskapet och som förbrödrade sig med honom samt prisade hans förståndiga och välvilliga tänkesätt. Samkvämet räckte långt in på natten.

Få timmar därefter uppträdde Strindlund i bondeståndets förmiddagsplenum med de mest öfverraskande och i den skarpaste, mot hans vanliga hofsamhet bjärt afstickande ton utslungade anklagelser mot borgarståndets och städernas invånare i allmänhet. Det var Strindlunds gamla afvoghet mot all slags frihetssträfvan som han nu klädde i de hätskaste uttryck, men som han ännu aftonen förut dolt under de skenfagraste vänskapsbetygelser mot medlemmar just af det stånd, som han nu så illa utmålade.

Under förevändning att yrka på rättvisa och jämlikhet, anklagade han borgarståndet för att alltid ha velat förtrycka allmogen, hvilken dock utgjorde