Sida:En gammal stockholmares minnen Del 2.djvu/42

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
34
VID KONTORSPULPETEN.


Den fältväbel som öfverlämnade kallelsen åtog sig också att anskaffa ställföreträdaren och mottog därför en preussisk thaler, hvilken han väl delade med vaktsubstitutet eller till detta afstod större delen.

Vaktposterna inom borgargardet i Hamburg bestodo på min tid där af till stor del fattiga borgersmän, s. k. Lohnwächter, som af denna vakttjänst för andra gjorde ett regelbundet förvärf. Flertalet af borgargardet behöfde därför aldrig komma på vakt, men då och då, fastän ganska sällan, drog en stor del af hela styrkan i full uniform och med klingande spel ut på fältöfning på Heiligen-Geistfeld, en stor slätt i S:t Pauli. Deltagandet däruti var dock fullständigt frivilligt, och allra minst behöfde icke-hamburgare, fastän ovillkorligt vaktpliktige, för den skull uniformera sig.

I fältöfningarna deltog af Ullberg & Cramérs hela kontorspersonal endast A. W. Schmidt. Men lifligt var det, då de i öfningen deltagande återvände till staden och där gjorde halt bland vapen och uniformspersedlar, ölvagnar, marketenterikorgar och mera sådant. Det var en riktig fälttågstafla, där kvinnor och barn ej heller saknades.

*

I underjorden.

Det underjordiska Hamburg, sådant det såg ut för femtio år sedan, förtjänar att hågkommas lika väl som det hvilket hade sin plats ofvan jord. En del