Sida:Eskimålif.djvu/27

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
17
UTSEENDE OCH KLÄDEDRÄKT.

af, att det bak på ryggen är en stor utvidgning eller påse, hvari barnet bäres med under alla göromål. Då amauten såväl utvändigt som invändigt är fodrad med ren- eller sälskinn, blir denna påse ett godt och varmt förvaringsställe för barnet.

Det utkommer ingen modejournal på Grönland, och eskimåmoderna äro alltså icke så växlande som våra. Man är emellertid icke heller där fullständigt barbarer i det afseendet, hvilket, som jag hoppas, följande exempel skall bevisa.

Eskimo Life indoor dress male.png Eskimo Life indoor dress female.png
1. 2.
Grönländsk hemdräkt alias underbenkläder från ostkusten.
1. Herrdräkt. 2. Damdräkt.

I äldre tider voro kvinnornas anoraker eller pälsar lika långa som männens, men sedan européerna hade lärt dem den öfverdådiga lyxen att begagna hvitt linne, funno de detta märkvärdiga plagg alltför vackert och elegant, för att det skulle döljas. I stället för att som våra skönheter ringa ur sig uppifrån började de nedifrån och gjorde anorakerna så korta, att det mellan dem och byxlinningen, som sitter ända nedanför höfterna, blef ett bart stycke på en handsbredd eller mera, där bemälda plagg kunde synas. Detta är ju för oss ett något ovanligt sätt att vara urringad.

Eskimåerna på ostkusten bära en dräkt i hufvudsak lika den här beskrifna, likväl använda de sällan

Nansen, Eskimålif.2