Sida:Förarbetena till Sveriges Rikes Lag 7.djvu/622

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
608
URKUNDER TILL
Ad punct:m 4:tum.

Hemställes underdånigst, om icke käranden kunde lembnas i häradz- och ciembnärsrätterne frijtt att agera som de behaga, munt- eller skrifteligen, och swaranden förplichtas på lijka sätt swara, effter som skrifftewäxlingar blifwa mäst uthsedde till saksens prolongation, med mindre dommaren skulle finna saken wara af sådan wicht och widlyfftighet, att den uthan skrifftwäxling eij kunde afgiöras.


Ad punct:m 4:tum.

Efftersom den frijheten parterne wid häradz- och ciembnärrätterne är lembnad att uthlösa dommarne, om de sielfwa behaga eller begiära, så är deraf förorsakat 1:o att sedan mången sak genom widlöfftigt protocollerande och förhör är utharbetat och domen afsagd, betalar den succumberande parten dommens innehåld godwilligt, det han kunnat giort föruth och icke beswärat dommaren, som allenast att giöra sig ährende till tingen gemenligen ibland allmogen sker. 2:o Är åthskillige gånger händt, att enär den, som succumberat, icke fullgiort dommen, den ingendera parten uthtagit, så komma de å nyo för rätta igen om samma sak, serdeles då ombyte med dommaren är skedt, och protocollerne för så många åhr tillbaka icke kunna wara wid handen, hwarigenom än kan hända, att en sak blifwer 2 gånger afdömd och dom emot dom afsagd; så skulle och 3:o mången afhålla sig att gå till tingz för några öhres s:mtz wärde skull, om den swårhet dem möta skulle att uthlösa dommen. Altså hemställes allerunderdånigst, om icke parterne så wäl i de nedersta som öfre instantierne kunde förplichtas wid 2:ne dahlers s:mtz wijte dommen uthlösa, om den kan wara emot eller med, och att ransakningen, som dommen grundar sig uppå, enär den jempte dommen kommer att extraderas, kunde apart betalas effter den taxa, som Kongl. Maij :tt i rättegångzordningen för accijsrätterne allernådigst stadgat, nembl. I dahler s:mt för arket, som sedan till protocollernes och domböckernes renskrifwande kunde anwändas.


Ad punct:m 6:tum.

1:o Emedan som trätodryga parter, hwilka doch derhos äro fattige och oförmögne, uti fast ringa och små giäldzsaker sökia att betiena sig af beneficio appellationis, endast att dessmedelst bringa sin wederpart på bekostningar, wäl wettandes sig icke komma att