här förbijgåås, falla den tancka, såsom onödigt wore att hafwa renskrifwen dombok hoos rätten liggiande.
Lagkommissionens svar.
§ 2. Detta [ͻ: Angående gudstjenst för stadsdomstolarna] har förr eij ståt i lagen; lärer ej eller wara lämpligit till alla städer. Som cämnärsrätterne i städerne hålla sina Sessioner, alt som myckenheten är af rättegångssaker, så kan för dem ingen wiss tid utsättas. Och elliest tyckes det öfriga höra til hwar och ens rätts oeconomie och upsicht; om vacancerne har Lagcommission ej nämnt, såsom ej lika på alla ställen. Elliest kan [ej] Lagcommission upräckna alla måhl, som ej höra til Cämnärsrätten, emedan cammarsaker höra til Cammarcollegii, bergssaker til Bergscollegii och så widare. Elliest finnes i gemeen uti 10 cap. om foro competenti i hwarje sak.
§ 2, Man har ment, at det af sig sielft skulle förstås, at en dombok bör wara wid rätten qwar; men om så behagas, kan § så ändras: Kämnärsrätts dombok skal skrifwas af alla under, som i rätten sitta och ther giömmes; warde och lika lydande med saköreslengd etc.
Cap. 6.
§ 1. [a] Hwad som wid föregående capitel till den 1 § är påmint, det samma påminnes ochså här. [b] Äfwen och är nödigt, att den process i wäxeltwister, som är i wäxelstadgan af åhr 1671 § 25 faststält, blifwer här infördt. [c] I lijka måtto, att hwad som stadgas om siörättssaaker i Siölagen, cap. 12 Skipmålabalken lijkaledes införes.
§ 2. Härtill synes det nödigt att läggia, att förän domaren dömmer om cessione bonorum, bör ägendomen efter ett richtigt af debitoren beswurit inventarium wärckeligen wara till creditorerne afträdd. Hwad således afträdes, det hörer creditorerne till efter hwars och ens hafwande förmånsrätt. Men om debitorn må niuta det beneficium, som cessio bonorum elliest med sig må hafwa, det ankommer sedan på domarens utslag.
§ 5. [a] Härwid är förbijgångit, att Hoffrätterne äga hafwa inseende på magistraten, huru de sin skyldigheet fullgiöra uti de sterbhuus, som under dem lyda, och hwaruti omyndige barn äro,