Sida:Fasans dal 1915.djvu/45

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

— 45 —

det kunde visst icke sägas att hans umgänge med Ettie blivit avbrutet. Tvärtom blev det innerligare och mera förtroligt under veckornas fortgång.

I sitt sovrum i den nya bostaden ansåg Mc Murdo sig utan fara kunna taga fram sina myntstämplar, och under stränga tysthetslöften fingo ganska många av bröderna i logen komma och se dem, var och en vid avskedet medförande några prov på de falska mynten, så utomordentligt skickligt tillverkade, att det ej medförde den allra minsta fara att använda dem i handel och vandel. Varför Mc Murdo, i besittning av en så underbär förmåga, skulle nedlåta sig till att alls förrätta något arbete, var en olöslig gåta för hans kamrater, fastän han sökte klargöra för var och en som frågade honom, att om han levde utan några synliga inkomstkällor, skulle han snart bli eftersatt av polisen.

En polisman var honom redan på spåren, men lyckan gjorde, att denna omständighet mera gagnade än skadade honom. Efter första presentationen förgingo icke många aftnar utan att han fann vägen till Mc Gintys guldkrog eller ”salong” för att där göra närmare bekantskap med ”gossarna” — den skämtsamma benämning under vilken denna farliga liga, som förpestade trakten, inom sig var känd. Hans raska väsen och oförfärade språk siorde honom till allas gunstling, under