Sida:Folksagor.djvu/132

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

DE TRE PRINSESSORNA I VITALANDET.

Det var en gång en fiskare, som bodde i närheten av slottet, och han fiskade för kungens bord. En dag när han var ute på fiske fick han inte ett enda napp. Hur han än bar sig åt med metspö och drag så fick han inte en fena ens. Men när han hållit, på halva dagen dök ett huvud upp ur sjön och sa:

»Får jag det som din hustru bär under bältet, så ska du få så mycket fisk du orkar forsla.»

Mannen svarade strax ja, för han visste inte att hustrun bar något alls under bältet. Sen fick han fisk i långa banor, både på spö och drag.

Men när han kom hem om kvällen och berättade vad som hänt, blev hans hustru alldeles över sig given. Hon grät och bad Gud trösta dem, för hon bar ju ett barn under bältet, sa hon. Det berättades snart uppe på slottet att fiskarns hustru var så förtvivlad, och när kungen fick höra orsaken, lovade han att ta hand om barnet och rädda det. När så fiskarhustrun till slut fick en pojke, tog kungen hand om honom och uppfostrade honom till dess han var vuxen. Då bad gossen en dag om lov att följa med sin far ut och fiska. Han ville det så gärna, sa han. Kungen var inte så värst belåten