Hoppa till innehållet

Sida:Folksagor.djvu/208

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

ASKEPILTEN SOM ÅT I KAPP MED TROLLET.

Det var en gång en bonde, som hade tre söner. Han var skuldsatt och gammal och svag, och sönerna ville icke göra någon nytta. Till gården hörde en stor, präktig skog, och den ville fadern, att gossarna skulle hugga i och försöka att få avbetalt något på skulden.

Sent omsider fick han dem också till det, och den äldste skulle ut och hugga först. Då han hade kommit in i skogen och börjat hugga på en gammal skäggig gran kom där ett stort, tjockt troll till honom. »Om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig», sa trollet. Då gossen hörde det kastade han yxan ifrån sig och lade i väg hem igen det fortaste han kunde. Han kom alldeles andtruten hem och berättade vad som hänt honom. Men fadern sade, att han var ett harhjärta, trollen hade aldrig skrämt honom från att hugga då han var ung, påstod han.

Andra dagen skulle den andre sonen i väg, och då gick det alldeles på samma sätt. Då han väl hade gjort några hugg i granen kom trollet också till honom och sa: »Om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig.» Gossen tordes knappt se på trollet, kastade yxan ifrån sig och tog till fötterna liksom brodern, och minst lika fort. Då han kom hem igen blev fadern åter vred och