Sida:Gamla Stockholm 1882.djvu/347

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
330
SKOLOR

Slutligen biskop i Vesterås) 1780 vardt kyrkoherde i Jacobs församling, sökte han omskapa skolan för att både tarfliges och förmögnes barn kunde få undervisning, de förres utan all afgift och de senares mot erläggande af vissa skolpenningar, hvarför han indelade skolan i den gamla och den nya. De döda språkens läsning inskränktes, och de nyares utvidgades. Men framgången svarade ej mot afsigten. En enskild skola i grannskapet, Stridsbergs institut, vann allmänhetens förtroende i högre grad. Jacobs skola återtog derför, 1788, sin gamla form och fortfor sedan, liksom stadens öfriga kyrkskolor, ända till 1820-talet att undervisa företrädesvis den fattiga ungdomen.

År 1820 förvandlades den gamla kyrkskolan till högre apologistskola och sedermera till lägre elementarläroverk, och dermed äro vi inne i nyare tider. Ännu för 40 år sedan var skolagan lika hård och lika ofta använd som i gamla tider. Hvarje skolgosse räknade som en högst ovanlig dag den då han icke fick stryk. Efter morgonbönen afstraffades den som fått sitt straff uppskjutet sedan föregående dag, och sedan haglade rappen under hvarje undervisningstimme. En lärare mag. N., som lemnade skolan för att tillträda någon annan lärarebefattning — det var i senare delen af 1830-talet — tog afsked på följande sätt: Först framkallades till katedern två gossar som hade stryk att fordra. Derpå läste magistern »fader vår» och så slog han en stund den ene af strykkandidaterne. Sedan det arbetet var väl fullbordadt, läste han »herren välsigne oss» och derpå mörbultade han den andre gossen. Dermed hade han tagit afsked af sina lärjungar. Dessa hade sammanskjutit pengar och köpt ett ur som skänktes honom i afskedsgåfva, möjligtvis dock af glädje öfver att slippa honom.

⁎              ⁎

Maria skola var i verksamhet åtminstone 1666, ty af gamla räkenskaper finner man, att då betalades hyra för den gård, i hvilken skolmästaren bodde. Året derpå invigdes ett särskildt skolhus med boningsrum för rektorn, men det huset tyckes icke länge hafva användts för sitt ändamål, ty 1675 var fråga om att åt skolmästaren upplåta kyrkans hus. Att skolhuset på 1740-talet varit beläget i hörnet af S:t Paulsgatan och Maria Qvarngränd, der det ännu ligger, är med visshet kändt. Då tillbygdes det åt sist nämda gata. Sin senaste stora tillbyggnad erhöll huset 1854—56.

Tillståndet inom denna skola motsvarade hvad vi redan funnit i