Sida:I grönan skog 1922.djvu/132

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

och såg på klockan. Din Ezekiel Sparrowgrass drar iväg före Thomas Wood igen.

— Jag har rättat mig efter vad som var mitt emellan, sade Fancy och såg även hon på de båda klockorna.

— Det är bäst att du håller dig till Thomas, sade hennes far. Thomas tickar så säkert att man utan vidare skulle kunna svära på att han går rätt. Han är säker som herrgårdstiden. Hur kommer det sig att din styvmor inte är här?

Fancy skulle just svara, då rullandet av vagnshjul hördes och orden ”Ptro Smart”, uttalade med mr Richard Dewys röst, hördes rulla in i stugan förbi hörnet.

— Hallå, där ha vi Dewys skjuts, som kommer för din skull, Fancy — och Dick kör — lite för tidigt den med. Nå, du får bjuda pojken på en sup och en bit mat med oss.

När Dick steg in, var han angelägen om att hans uppträdande alltigenom skulle ge vid handen att han endast intresserade sig för Fancy som för en varelse av samma ras och folkslag som han själv. De satte sig alla till bords. Dick kunde ha önskat att hennes sätt inte varit så helt och hållet fritt från all synlig medvetenhet om deras tillfälliga möten; men han slog bort den tanken. Enok satt vid ett bord borta i en vrå nära hörnskåpet och drack sin cider ur ett högt, smalt trästop med höga granar kretade i brunt på sidorna. Han föll då och då in med ett ord i det allmänna samspråket, vilket medförde den fördelen för honom själv att han kunde deltaga i nöjet av ett samtal utan att bekymra sig om ansvaret att underhålla det.

— Varför kommer din styvmor inte ned, Fancy? sade

124