Sida:Instruktionsbok för Sveriges Flickscouter 1924.pdf/6

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
6

III. BILDANDET AV SCOUTKÅR.

Det behövs inga stora kunskaper eller en framstående begåvning för att bilda en scoutkår. Det är bara att börja i liten skala och låta kåren växa så småningom.

Först av allt bör man med hjälp av tillgänglig litteratur sätta sig in i scoutrörelsens mening och arbetssätt. Förutom denna vår egen instruktionsbok finnas pojkarnas, de danska flickscouternas samt en del engelska, t. ex. Girl Guiding av Sir Robert Baden-Powell. Genom högkvarteret för Sveriges Flickors Scoutförbund i Stockholm kunna dessa böcker an­skaffas.

Man bör försöka att intressera någon jämnårig för saken, ty det är en ovärderlig hjälp att vara två, och hela arbetet blir därigenom lättare, gladare och lugnare. För övrigt är en kår ej riktigt fullständig utan både kårchef och underledare.

Nästa steg blir att skaffa samlingslokal. Idealet är natur­ligtvis ett eget klubbrum, som flickorna själva få inreda, så att det blir hemlikt och trevligt, d. v. s. riktigt scoutaktigt. Men idealet härvidlag är icke lätt att nå. I allmänhet får man vara glad och tacksam, om man kan få hålla till i en skolsal eller annat samlingsrum. I bästa fall får man åt sig upplåtet ett skåp e. d., där kåren kan få förvara sina ”skatter”.

En kår kommer snart underfund med, att den behöver varje­handa, såsom fana, sjukvårdsmateriel, rep till knopslagning, livlina o. s. v. Ett eget scoutbibliotek, om än aldrig så litet, är också ett önskemål. Och så händer det, att man från ut­ färderna medför underbara ting, såsom övergivna fågelbon, märkvärdiga stenar, olika trädslag, prov på bark av träd och andra ”naturfenomen”. Och kanske finns det en artist inom kåren, som ritat något vackert, vilket bör gömmas. Med tanke på alla dessa framtida skatter, är det ovärderligt att ha en egen liten vrå, där man kan bevara dessa och ha dem till­gängliga.

Av samma skäl måste kåren ha s. k. finanser och en kassa-